Disney

Čovjek koji je promijenio djetinjstva

Da bi povećao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku tvrtku, a 1954. je počeo proizvoditi i TV seriju.
Kultura / Film TV | 15. 12. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Walter Elias "Walt" Disney (1901-1966), američki filmski producent, redatelj, scenarist i animator, jedan je od najpoznatijih producenata pokretnih slika u svijetu, preminuo je na današnji dan, 15. prosinca 1966. godine.

Bio je crtač strip svezaka i novinskih stripova. Stvorio je zabavni park Disneyland u Kaliforniji, a zajedno sa svojim bratom Royom Disneyjem osnovao je Produkciju Walta Disneyja, poznatu kao Kompanija Walt Disney.

"Snjeguljica i sedam patuljaka" bio je prvi dugometražni animirani mjuzikl u njegovoj produkciji. Do tada su realizirani samo kratki animirani filmovi i serije, koji su i danas popularni.

To je istovremeno i prvi dugometražni animirani film u povijesti filmske produkcije proizveden u punom koloru, i deseti najkomercijalniji film 20. stoljeća.

Video: The Fascinating True Story of Walt Disney

Tijekom godina, dovršio je još niz animiranih filmova pravljenih po klasičnim bajkama, kao što su: "Pinokio", "Fantazije", "Dumbo" i "Bambi".

Da bi povećao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku tvrtku, a 1954. je počeo proizvoditi i TV seriju. Godine 1955. izgradio je zabavni park, jednu od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država. Kasnije, 1971., njegovi su nasljednici sagradili Walt Disney World Resort još veći park u Orlandu na Floridi.

Osvojio je sveukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.

Kopirati
Drag cursor here to close