Darko Paradžik - Brajo za Bljesak.info

Nesebični vatrogasac iz Gorice: Nisam htio da oprema stoji, želio sam pomoći drugima

Zapovjednika Braju krase skromnost i nesebičnost, a preko svog DVD-a pomogao je i kolegama iz devet vatrogasnih društava.
Lifestyle / Zabava | 27. 02. 2019. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Darko Paradžik - Brajo zaštitni je znak dobrovoljnog vatrogastva u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i šire. 

Inicijator je i osnivač Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gorica iz Gruda, koje je osnovano 2002. godine, da bi u 2019. godini ovo društvo bilo respektabilna vatrogasna postrojba sa svojim vatrogasnim domom i dva vozila.

U utorak je na svečanoj sjednici Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu dobio priznanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite. Za pismenu pohvalu predložen je od Službe za gospodarstvo, inspekcijski nadzor i civilnu zaštitu Općine Grude i Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Foto: Bljesak.info / Zdenko Ćosić uručio je priznanje Darku Paradžiku - Braji

''Kao osoba, kad nešto prihvatim onda idem do kraja i tako je bilo i 2001. kada smo imali prvi sastanak, a 2002. je registriran DVD Gorica. Imali smo nešto naprtnjača, a vozilo iz Grada Sveti Ivan Zelina došlo je 2009. godine. Onda smo stupili u kontakt s prijateljima iz Njemačke jer su neki naši mještani tamo vatrogasci. Oni su željeli doći ovamo i tako smo prihvatili poziv i organizirali druženje. Već sljedeće godine oni su nam našli i donirali jedno vozilo te su nam uzvratili pozivom za druženje, a oni su opet dolazili kod nas. A prošle godine su nam poslali još jedno vozilo'', priča za Bljesak.info zapovjednik DVD-a Gorica Darko Paradžik - Brajo.

Od male skupine s par naprtnjača do respektabilne vatrogasne postrojbe, za naše prilike, uspjeli su doći u ovih nepunih 17 godina. Izgradili su vlastiti vatrogasni dom kojemu još nedostaje fasada. Vozila su sada garažirana te su vatrogasci dobili svoje prostorije.

''Nisam posustajao, tražio sam financije dalje preko naših ljudi u Njemačkoj i naših susjeda-gospodarstvenika te smo uspjeli napraviti garažu dimenzija 10x13 metara u koju nam stanu naša dva vozila.  Još trebamo samo izraditi vanjsku fasadu dok u domu već ima WC i ured te prostorija za sastanke i druženje'', objašnjava nam zapovjednik Paradžik.

DVD-u Gorica pomogli su Vlada Županije Zapadnohercegovačke te Uprava civilne zaštite Županije Zapanohercegovačke, no i ovo društvo pomaže ostalim kolegama. Zapovjednika Braju krase skromnost i nesebičnost, a preko svog DVD-a pomogao je i kolegama iz devet vatrogasnih društava.

Foto: Bljesak.info / Dobitnici priznanja Uprave civilne zaštite ŽZH

''Preko prijatelja iz Njemačke i Austrije dobili smo dosta robe koju sam proslijedio drugim društvima, a u pitanju su kacige, protupožarna odjeća, hlače i jakne. U svom dosadašnjem radu sam na taj način pomogao devet društava. Ovima iz Njemačke i Austrije sam rekao, samo donesite opremu, a ja ću je proslijediti i pomoći drugima. S moje strane, nisam želio da oprema stoji tu nego sam htio pomoći drugim društvima'', zaključio je u razgovoru za Bljesak.info Darko Paradžik - Brajo.

Kopirati
Drag cursor here to close