Gospodar nepoznatoga

Neke činjenice koje možda niste znali o "Gospodaru prstenova"

Seanu Conneryu je ponuđen honorar koji je iznosio 15 posto zarade filma, što znači da bi iznosio 400 milijuna dolara. To je najveća cifra ikada ponuđena jednom glumcu za jednu ulogu. Odbio je ulogu!
Lifestyle / Zabava | 14. 02. 2020. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Serijala.com / Gospodar prstenova jedno je najvećih filmskih ostvarenja do danas

Ogromna popularnost serijala "Igre prijestolja" u jednome je trenutku istisnula iz prvog plana sve druge velike sage fantasy žanra, računajući i "Gospodara prstenova".

Ipak, gledateljima će zauvijek ostati u sjećanju scene iz Tolkienove trilogije, posebice s obzirom da ih se povremeno reprizira u TV programima, a svima su dostupne na mnogobrojnim web platformama, gotovo bez ograničenja.

Zanimljivo je, međutim, da ni najveći obožavatelji "Gospodara prstenova" ne poznaju sve ono što je važno za ovo planetarno popularno djelo. Uvijek nešto promakne pa postoje činjenice za koje možda niste znali.

* Nicolas Cage odbio je ulogu Aragorna zbog ‘obiteljskih obveza’.

* Za ulogu kralja viljenjaka, Elronda, interes je pokazao David Bowie, ali je uloga ipak pripala Hugu Weavingu. Iako je Liv Tyler pripala uloga Arwen, u užem izboru bile su Reese Witherspoon i Mila Jovovich.

* Koreograf borbe koji je radio na filmu ‘Lord of the Rings’ radio je i na filmu ‘Star Wars’.

* Isti taj koreograf rekao je da je Viggo Mortensen (Aragorn) najbolji mačevaoc kojeg je trenirao.

* Mortensen je sve scene izveo sam, a koristio je i pravi čelični mač tijekom snimanja, dok su ostali koristili one aluminijske.

* Film "Gospodar prstenova: Prstenova družina" je osvojio četiri Oscara, od trinaest nominacija, među kojima je Oscar za najbolji film, najbolje efekte, najbolju šminku i najbolju glazbu.

* Sean Bean koji je glumio Boromira boji se leta, pa je prilikom snimanja radije išao skijaškom žičarom i pješice odjeven u Boromirov kostim.

* Iako je u filmu prikazan kao zanosni plavušan (sve pohvale idu Orlandu Blumu), nigde u knjizi zapravo nije spomenuto kakvu boju kose ima Legolas.

* Tolkien je istipkao svih 1200 stranica trilogije sa samo dva prsta.

* Kći Samwisea Gamgeeja u ‘Povratku kralja’ igrala je njegova kći iz stvarnog života, Alexandra.

* Kći redatelja Petera Jacksona imala je nekoliko uloga kroz trilogiju, pa je tako glumila mladog Hobbita, izbjeglicu iz Helmove klisure te dijete u Minas Tirithu.

Video: Top 5 Legolas Scenes

* Merry se izvorno trebao zvati ‘Marmaduke Brandybuck’, no srećom Tolkien mu je promijenio ime.

* Šezdesetih godina prošlog stoljeća adaptaciju ‘Gospodara prstenova’ htjeli su snimiti Beatlesi sa Stanleyem Kubrickom kao redateljem, no Tolkien je stopirao projekt.

* Christopher Lee, glumac koji je igrao Sarumana, snimio je nekoliko metal albuma, uključujući i božićni. Jedini je član filmske ekipe koji je upoznao Tolkiena prije njegove smrti. Lee je bio veliki obožavatelj Tolkienovih djela i kao mlad sasvim slučajno ga je upoznao. Susret se dogodio potpuno slučajno u jednom pabu u vrijeme dok je Lee studirao na Oxfordu. Neko iz njegovog društva prepoznao je profesora Tolkiena i tako su ušli u razgovor. Lee u stvari nikada nije otkrio detalje razgovora. Za vrijeme snimanja filmova, ostali članovi ekipe pokušali su iz njega, kao velikog poznavatelja Tolkienovih djela, izvući razne stvari, međuti, kako sam kaže, nikada u tome nisu uspjeli. Koliko je veliki obožavatelj bio govori i činjenica da je svake godine najmanje jednom godišnje čitao trilogiju Gospodara prstenova.

* Tolkien je vjerovao da je hobit Samwise glavni heroj cijele priče. Samove kvalitete J.R.R. spominjao je u više navrata raznim prigodama. Jednom je prilikom odgovorio na pismo obožavatelja čije je ime bilo Sam Gamgee i napisao, 'Jedino što mogu reći u Vašu korist je to da je Sam Gamgee iz moje knjige najhrabriji lik i pravi junak'.

* Uloga Gandalfa ponuđena je prvo Seanu Conneryu, no on nije pročitao knjige, a kako je sam rekao, nije razumio scenarij.

* Conneryu je ponuđen honorar koji je iznosio 15 posto zarade filma, što znači da bi iznosio 400 milijuna dolara. To je najveća cifra ikada ponuđena jednom glumcu za jednu ulogu.

* J.R.R. Tolkien sve je knjige želio napisati na 'Elvish' jeziku, uzima se kao hipoteza prema članku iz 1967. 'New York Timesa'. 'Elvish' je bio najveća Tolkienova strast u cijeloj seriji. Bez obzira koliko je sam autor uživao u tome, za čitatelje bi 'Elvish' predstavljao pravo mučenje.

* Sve s 'Hobbitom' i 'Gospodarom prstenova' počelo je potpuno slučajno. Jednom prilikom dok je profesor Tolkien ocjenjovao studentske testove, jedan je bio toliko loš da je na praznom dijelu testa napisao 'hobbit'. Zahvaljujući tom lošem testu, nastala je i prva rečenica u 'Hobbitu', 'U rupi, u zemlji živio je hobbit'. Tolkien ni sam nije znao zašto je baš to napisao, ali je odlučio 'ući' dublje u tu hobbitsku rupu. Tako je nastalo jedno od najvoljenijih književnih djela na svijetu.

* Dansko izdanje ‘Gospodara prstenova’ ilustrirala je sama danska kraljica Margreta II., pod pseudonimom Ingahild Grathmer.

* Christopher Tolkien, Tolkienov sin koji je posthumno uredio očeva djela, mrzi filmove Petera Jacksona.  "Izmasakrirali su knjigu i napravili akcijski film za gledatelje od 15-25 godina. Čini se kako će to isto napraviti i s 'Hobbitom'. Komercijalizaciju očevog djela podigli su na višu razinu", izjavio je Christopher za pariški 'Le Monde'. J.R.R. je 'Hobbita' napisao za svoju djecu, tako su tvrdili neki. Međutim neki drugi 'upućeni' tvrde kako to nije istina.

* Zvukovi koje proizvode nazguli u filmu nastali su kada su ton majstori trljali plastične čaše jednu o drugu.

* Ian McKellen (Gandalf) i Elijah Wood (Frodo) nikada nisu zajedno snimali nijednu scenu.

* Bilo je potrebno četiri mjeseca da snime Bitku za Helmovu klisuru.

* Za potrebe trilogije sašiveno je oko 18 tisuća kostima, a za svakog glavnog lika između 30 i 40.

* Drugi dio trilogije, Povratak kralja drži rekord za najveći broj leševa u filmu, oko 836 ne uključujući životinje.

Video: The Lord of the Rings - Best Scene (HD)
Kopirati
Drag cursor here to close