"Paramonovius noćni kralj"

Muha dobila ime po liku iz Igre prijestolja

Paramonoviusa noćnog kralja najprije je godine 2012. otkrio par "gradskih znanstvenika u nacionalnom parku Wandoo.
Lifestyle / Zabava | 03. 07. 2019. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novootkrivenoj vrsti muhe iz zapadne Australije znanstvenici su nadjenuli ime po negativcu iz Igre prijestolja - Noćnom kralju. Muha "Paramonovius noćni kralj" ime je dobila po tomu što se pojavljuje zimi, ima krunu od dlaka, a ostale insekte pretvara u "zombije", pojasnili su znanstvenici.

Ovaj je insekt dugačak oko jednog centimetra i za vrijeme zime se može naći u malome području na zapadu Australije.

Prošle je godine nazive dobilo oko 230 novih životinjskih vrsta. Paramonoviusa noćnog kralja najprije je godine 2012. otkrio par "gradskih znanstvenika u nacionalnom parku Wandoo.

Nakon nekoliko godina Xuankun Li, doktorand na australskom Znanstvenom istraživačkom institutu Commonwealtha, potvrdio je da je riječ o novoj vrsti muhe.

Entomolog s Instituta, dr. Bryan Lessard pojasnio je kako su se prilično jednostavno odlučili muhu nazvati po negativcu iz Igre prijestolja.

"Xuankun je veliki fan serije i poželio je na ovaj način zahvaliti tvorcima Igre prijestolja na satima zabave koje mu je pružila", rekao je Lessard za BBC.

"Muha ima puno sličnosti s likom iz Igre prijestolja. Oboje ih možete naći samo zimi te na glavi imaju krunu od šiljaka. Ženke polažu jaja na druge insekte. Pošto se izlegu počinju izjedati insekte iznutra, pretvarajući ih u zombije, poput Noćnog kralja."

"Dakle, ako ste ovo već vidjeli u nekom znanstveno-fantastičnom filmu ili seriji, vrlo je vjerojatno da se tako nešto najprije odvijalo u prirodi", dodao je Lessard.

Paramonovius noćni kralj spada u grupu muha koje nalikuju pčelama. Znanstvenici vjeruju da su se razvile na ovaj način upravo zato da bi se obranile od ptica koje znaju da pčele ubadaju. U svijetu je više od 5200 poznatih vrsta pčela, no dr. Lessard kaže da vjerojatno postoji puno više još neotkrivenih vrsta, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close