Što se promijenilo?

Kraljevski par potpisao kontroverzni ugovor

Suradnja između kraljevskog para i te kompanije potaknula je brojna pitanja.
Lifestyle / Zabava | 12. 05. 2021. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbjegli britanski kraljevski par Meghan Markle (39) i princ Harry (36) započeli su novu suradnju. Njihova neprofitna organizacija Archewell sklopila je ugovor s tvrtkom Procter & Gamble.

Procter & Gamble je američka tvrtka osnovana 1837. godine, a poznata je po proizvodnji više od 250 robnih marki. Oral B, Gillette, Pampers, Ariel i Duracell samo su neki od brojnih proizvoda ove tvrtke. Njihov primarni fokus je na proizvodima za djecu, žensku i obiteljsku higijenu, ljepotu te proizvodima za brijanje.

No, suradnja između kraljevskog para i te kompanije potaknula je brojna pitanja. Procter & Gamble je 2011. morao platiti kaznu od više od 200 milijuna eura zbog namještanja cijena.

Pet godina kasnije, tvrtku se povezivalo s prisiljavanjem djece u dobi od 8 do 14 godina na rad u kooperantskoj tvrtki Wilman International.

Vojvotkinja od Sussexa, Markle, u djetinjstvu se i sama suprotstavila kompaniji s kojom sada surađuje, prenosi Jutarnji.hr

U vrijeme kad je imala samo 11 godina, Procter & Gamble objavio je reklamu za deterdžent za pranje suđa. Vojvotkinja je smatrala da je reklama seksistička te im je uputila pismo. Rečenica koja je za nju bila upitna u reklami glasila je: "Majke diljem Amerike bore se protiv masnoće na loncima i tavama".

U pismu zahtijevala je da rečenica počne s: "Ljudi diljem Amerike..." i to joj je uspjelo.

Tijekom intervjua 1993. objasnila je da je bila bijesna zbog te reklame.

"Kad su dečki u mom razredu čuli tu reklamu, govorili su da je ženi mjesto u kuhinji", rekla je Markle u tom intervjuu te dodala da je jednostavno znala da takva reklama nije u redu.

"To je postavilo nekakav smjer za mene, dakle, ako se dogodilo nešto pogrešno, ako postoji nedostatak pravde te neravnopravnost, netko mora nešto poduzeti. Zašto to ne bih bila ja?", objasnila je vojvotkinja.

Imala je čast održati govor 2015. na sastanku Ujedinjenih naroda gdje je govorila o nedostatku feminizma i ispričala priču kako je jedno pismo uspjelo promijeniti reklamu.

Kraljevski par želi izgraditi zajednicu s više suosjećanja za mlade djevojke i žene pa ovakva suradnja dovodi u pitanje ciljeve njihove organizacije.

Archewell i Procter & Gamble potpisali su višegodišnji ugovor, a cilj je promicanje ravnopravnosti spolova, sveobuhvatnijeg internetskog prostora te utjecaja kroz sport. Poznati par smatra da će se tako glasovi djevojaka i njihovo mišljenje čuti za onim stolovima gdje se odluke donose.

Fondacija Archewell također surađuje s muškarcima i dječacima. Sve to s ciljem da se i oni osvijeste o svojoj ulozi u napretku društva prema potpunoj ravnopravnosti.

Podsjetimo, mladi kraljevski par prošle godine preselio se u Kanadu, pa potom u Los Angeles gdje sada žive i rade te su odlučili postati financijski neovisni.

Tako su te iste godine osnovali neprofitnu organizaciju Archewell, a inspiracija za ime proizašla je iz imena njihovog sina, Archieja. Od tada, organizacija kontinuirano širi suradnju i povećava financijske prihode.

Kopirati
Drag cursor here to close