Čitluk

Mate Bulić nastupio kao gost iznenađenja na proslavi Dana Paoče

Posjetitelji proslave mogli su uživati u nastupima talentiranih glazbenika: Marka Sušca, Mateja Paponje, Lare Jurešić i Kristijana Ravlića, koji su raskoš svojih talenta predstavili svirajući harmonike i gitare.
Lifestyle / Zabava | 21. 08. 2022. u 17:22 Čitluk.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paočanke, Paočani i njihovi mnogobrojni gosti okupili su se jučer u ovom broćanskom mjestu na proslavi 28. Dana Paoče. Središnji dio proslave započeo je misnim slavljem kod kapelice Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, nakon čega je proslava nastavljena pučkim veseljem koje je organizirala Udruga „Dani Paoče“.

Misno slavlje predvodio je fra Šimun Šito Ćorić, a uz predvoditelja misnog slavlja u suslavlju su bili fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža Gradnići, fra Radovan Ćorić i fra Luka Ćorić, koji je glazbeno obogatio misu zahvalnicu.

Propovijedajući, fra Šimun Šito Ćorić osvrnuo se na biblijska čitanja i poručio kako je kršćanski činiti dobro i pitati se što nam to Bog poručuje te u svemu tome raditi promjene nabolje.

– Bog nas neće pitati kakvi su bili drugi na posljednjem sudu, koji nitko od nas ne može izbjeći. Ne nego svakog od nas samo: Kakav si bio ti osobno. Poziv je ovdje da ne ostanemo isti. Bilo bi loše, da ne daj Bože, s vremenom postanemo gori, ali već i stagniranje, ostanak na istom je nazadovanje. Zato slikovito rečeno, ako Bog da, kada se dogodine nađemo na Danu Paoče nitko od nas ne bi trebao biti isti kao što smo danas. U nečemu bi se trebali pomaknuti nabolje – poručio je fra Šimun Šito Ćorić.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio i fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža Gradnići, a prije početka pučkog veselja okupljene je o provedenom arheološkom istraživanju u Paoči izvijestio fra Šimun Šito Ćorić.

Inače, proslavu Dana Paoče svojim su dolaskom uveličali i brojni uzvanici među kojima izdvajamo Tomislava Martinovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Marina Radišića, načelnika općine Čitluk, Vlatku Martinović, zamjenicu predsjednika Općinskog vijeća Čitluk, članove obitelji pokojnog Ljube Bešlića i brojne uzvanike iz BiH, ali i dijaspore.

Svi oni uz Paočanke i Paočane mogli su uživati u uzbudljivima nadmetanjima u potezanju konopa između mladih iz Paoče, ali i između Paočanki i njihovih nevjesta te između Paočana i zetova.

Također, posjetitelji proslave mogli su uživati u nastupima talentiranih glazbenika: Marka Sušca, Mateja Paponje, Lare Jurešić i Kristijana Ravlića, koji su raskoš svojih talenta predstavili svirajući harmonike i gitare.

Poačanke i Paočani i sinoć su se potvrdili kao dobri domaćini uz bogatu gastronomsku ponudu hercegovačkih specijaliteta i glasovitih vina obitelji Ćorić i ostalih vrsnih vinskih proizvođača s Paoče.

Veselje, pjesma i ples svoj su vrhunac doživjeli kada je Mate Bulić nastupio kao gost iznenađenja i s nekoliko skladbi, na sebi svojstven način, razgalio srca svojih obožavatelja koji su ga imali priliku vidjeti ponovno na nastupu nakon manjih zdravstvenih problema. Mate Bulić nastupio je uz glazbenu pratnju Darke Šutala Rahana, a među svojim Paočanima nastup je imao i Josip Zubac.

Udruga Dani Paoče u organizaciju fantastične proslave svake godine ulaže ogromne napore u čemu je podržana od strane sponzora. Dugi niz godina podupiratelj ove tradicionalne proslave bio je pokojni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić te je u znak zahvale obitelji pokojnog Bešlića na sinoćnjoj proslavi uručen umjetnička slika koja prikazuje kapelicu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i obližnji spomenik poginulim braniteljima.

Posebnost ovogodišnje proslave Dana Paoče je i trodnevni program. Već smo spomenuli kako je prošle godine u Paoči provedeno arheološko istraživanje, čiji rezultati Paoču svrstavaju u red mjesta koja se mogu pohvaliti jako vrijednom kulturnom baštinom.

Ovom projektu u petak je posvećeno prigodno predavanja, a na samoj proslavi fra Šimun Šito Ćorić svojim sumještanima i njihovim gostima prenio je riječi doc.dr.sc. Edita Vučić, arheologinje koja je rukovodila znanstvenim istraživanjem na nekropoli stećaka Krešića greblje.

Naime, sredinom prošle godine na lokalitetu Krešića greblje u Paoči provedeno je arheološko istraživanje na nekropoli stećaka. U okviru ovog projekta arheološki je istražena nekropola koja datira u kasnosrednjovjekovno razdoblje, a tijekom znanstvenog istraživanja evidentirano je osamnaest stećaka te je provedbom analize C14 utvrđeno kako se nekropola koristila u razdoblju od 1320. do 1640. godine. Tijekom istraživanja detaljno su istražena četiri groba u kojima je pronađeno šest skeleta, a daljnjim bioarheološkim istraživanjima i analizama utvrđeno je kako se radilo, o za ono vrijeme, dobro stojećim ljudima, dok su analize kostiju dale uvid u način njihovog života, onovremeni način prehrane, zdravstveno stanje i niz ostalih zanimljivosti.

Ovo arheološko istraživanje, kao važan projekt za cijelu Hercegovinu odakle su potekli stećci, uskoro će biti popraćeno znanstvenim radom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Trodnevni program završava danas misnim slavljem, obilaskom znamenitosti i posjetom starima i nemoćnima koji nisu mogli nazočiti proslavi.

Kopirati
Drag cursor here to close