Kralj dijapore

Mate Bulić: Nastupat ću sve dok me moja publika bude htjela slušati

Budući da sam djecu izveo na pravi put, supruzi sam rekao “hoću sada ovu turneju dobro i ozbiljno odraditi te staviti točku na ‘i’ na kraju karijere”, kazao je Mate Bulić.
Lifestyle / Zabava | 02. 12. 2019. u 22:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je pjevač Mate Bulić (62) miljenik publike te s lakoćom napuni velike koncertne dvorane, ostao je skroman i prizeman, a njegov najveći uspjeh je, kaže, njegova obitelj.

Supruga Zdravka mu je veliki oslonac, a o kćerima Katji i Ani, te zetovima Kristijanu i Tomi priča u superlativu s ponosom na licu. No, bez svoje publike nije potpun i zato će joj pjevati dok ga god glasnice služe.

Kralj dijaspore u veljači će sljedeće godine turnejom “Ja sam na vas ponosan” proslaviti 40 godina glazbene karijere.

Koncertni spektakl kojim će zaokružiti 11 studijskih albuma, dvije LP ploče i tri izdana singla započet će 20. veljače u Spaladium Areni u Splitu, nastavit će se 22. veljače u Osijeku te finiširati 29. veljače u Zagrebu.

''Smatram da je dar od Boga kad nestane trema. Nju ne osjećam već nekih 15 godina. Nestala je odjednom, kao da ju je netko gumicom izbrisao. No, pozitivna trema je svakako dobrodošla, jer ako je nema, znači da s čovjekom nešto nije u redu. Cijelim svojim bićem vodim računa o onome što slijedi. Dakle, moram se dobro pripremiti psihički, fizički, orkestralno i svakako da bi ta turneja, na koju sam stvarno ponosan, što i sam njen naziv govori, bude uspješna. Toj je moj glavni cilj'', kaže Bulić.

Dodaje da su mu glavni pokretač i izvor energije obitelj i prijatelji.

''Sretan sam prvo jer me zdravlje služi, a drugo zato što su mi moji unuci smisao života. Moje kćeri su moj ponos i akademski su građani. Katja je odvjetnica, a Ana je menadžerica u Lufthansi, jedan mi je zet arhitekt, a drugi doktor ekonomije. Budući da sam djecu izveo na pravi put, supruzi sam rekao “hoću sada ovu turneju dobro i ozbiljno odraditi te staviti točku na ‘i’ na kraju karijere”, kazao je.

Na pitanje znači li to konačan kraj karijere nije dao precizan odgovor.

''Nisam decidirano rekao da se povlačim. Privremeno nisam nastupao, na žalost, zbog zdravstvenog problema koji je, hvala Bogu, otklonjen. Pjevanje me je vraćalo sto puta u životu kada sam imao padove. Stoga sam donio odluku da se i nakon bolesti vratim glazbi. Ne idem na nekakve vrhove jer me to uopće ne zanima. Nastupat ću sve dok me god moja publika bude htjela slušati, također i dok budem imao energiju i dok mi to bude pričinjavalo zadovoljstvo'', rekao je kralj dijaspored.

Potkraj prošle godine Buliću je dijagnosticiran karcinom bubrega, a nakon operacije živi bez jednog bubrega. Kaže da se oporavio i da je spreman za turneju.

''Ispričat ću vam pričicu jer želim da ljudi koji ovo čitaju shvate da je prevencija zadatak svih nas jer samo redovnim odlaskom kod liječnika možete na vrijeme saznati ako imate zdravstvenih problema. Karcinom je kod mene otkriven sasvim slučajno i sama Božja providnost, ovo neka shvati kako god tko hoće, me poslala na taj rutinski pregled. Bio sam na skeniranju torakalnog, grudnog dijela tijela, a doktorici se sasvim slučajno aparat pomaknuo na donji abdomen i ona se najednom trznula. Nalaze smo supruga i ja dobili u čekaonici. Sjećam se da mi je doktorica rekla “gospodine Buliću, vi zbog ovog zbog čega ste došli ste super, ali imate jedan drugi problem, a to je karcinom bubrega”. Zdravka je bila izvan sebe, a ja sam samo pitao što moram dalje napraviti'', kaže Bulić.

''Objasnila mi je da je tumor u čahuri te da je velik tri sa tri centimetra, a kako je bio blizu krvnih žila, rekla je da se moram požuriti s operacijom. Moj prijatelj doktor Bogdanović obradio je odmah medicinske pripreme nalaza itd., a operativni dio odradio je jedan moj drugi prijatelj, doktor Nikola Zebić, koji se svim silama borio da zadrži bubreg. No, bio je jako blizu krvnih žila i moja je želja bila da se odstrani. Ostao sam u bolnici deset dana. Nakon dva, tri tjedna rehabilitacije, javno sam se oglasio o tematici kako preventivni pregledi spašavaju živote. Mislim da je dužnost svakog pacijenta, osobito javnih osoba koje žele o tome govoriti, da osvijesti ljude o važnosti redovnog odlaska liječniku. Odmah nakon mog apela javile su mi se tri osobe koje su, na sreću, karcinom otkrile na vrijeme'', govori o svojoj bolesti poznati hercegovački pjevač.

Svima im je, kaže, to teško palo.

''Već sam spomenuo da je moja supruga bila izvan sebe. Moje kćeri je to jako pogodilo. Ja sam bio prisebniji, mada mi nikako nije bilo drago čuti tako nešto, ali pokušao sam biti pribran jer su me kroz cijeli život udarale i bure i oluje pa sam na neki način shvatio da je to moj životni put, odnosno križ koji moram nositi. Hvala dragom Bogu da se sve to dobro završilo. Sjećam se jednog trenutka kada smo svi bili na obiteljskom ručku i razgovarali smo o tome kako i na koji način to što prije riješiti. S moje lijeve strane sjedila je starija kći Ana koja mi je rodila dvojicu unuka, Ivana i Mateja. U jednom trenutku, Matej je prošao iza njezinih leđa, provukao je glavu između naslonjača stolice i nje te me je promatrao bez riječi oko minutu i pol. Tada su mi suze navrle na oči i rekao sam si: “Moram se boriti do kraja radi moje obitelji”. Upozoren sam s Božje strane i dobio sam drugu šansu, pa stoga opet šaljem apel: ‘dragi ljudi, idite redovito na preglede’. Osobno idem svako malo, ne čekam da prođe šest mjeseci ili godinu dana kada mi je zakazan sistematski. Strogo se pridržavam uputa liječnika, pa u skladu s time izbjegavam “četiri bijele smrti”: sol, bijeli šećer, mast i bijelo brašno. Radi toga svega sam danas živ i zdrav'', govori kralj dijaspore o problemu koji je iza njega.

Ističe i kako mu je neugodno kad ga zovu ''kralj dijaspore''.

''Ja sam isti kao netko iz moje publike i tako živim. Pjesma je moj stil života, radost i najbolji lijek, a najljepše se osjećam kada je podijelim s narodom, kada zapjevamo zajedno'', kaže Bulić.

Na pitanje o rodnoj grudi i mogućem povratku u Blatnicu kaže da to nije moguće.

''Ja se sigurno tamo neću vratiti jer sam odlučio živjeti gdje je moja obitelj, a oni su u Frankfurtu i jako sam ponosan na njih. Moja inspiracija u životu, moje sve su oni. Ja sam jako sretan čovjek'', zaključio je Bulić razgovor za Net.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close