Vivian i Edward

Kultni film "Zgodna žena" pojavio se prije ravno trideset godina

Valja napomenuti kako "Lijepa žena" nije bila planirana kao ljubavni film. Julia Roberts nije trebala dobiti glavnu ulogu, a ni Richard nije osjećao neku veliku strast za ovim filmom. Ipak, na kraju ih je redatelj spojio na setu i pogodio 'u sridu'.
Lifestyle / Zabava | 23. 03. 2020. u 23:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Foto: picture-alliance / dpa / Zgodna žena je film koji se pamti

Film Zgodna žena napunio je 30 godina, a mnoge njegove tajne i originalnost tek sada postaju jasne, prenosi BBC. Film je producirala poznata kuća Walt Disney Company, a u američka kina sigao je ožujka 1990. godine.

Sredovječni biznismen plaća mlađoj prostitutki  da živi s njim i glumi mu djevojku tjedan dana. To je prilično "prljav" opis za jednu romantičnu komediju, ali to nije zaustavilo Zgodnu ženu da postane jedan od najvećih hitova 1990. godine.

Sada, 30 godina kasnije, film je i dalje toliko popularan, da je postao i mjuzikl koji će se prikazivati u londonskom West Endu, nakon uspješne turneje na Broadwayu.

A kako je redatelj Garry Marshall uspio nešto ovako neukusno pretvoriti u izvanrednu stvar?

Pa, nesumnjivo je na to utjecao i njegov izbor da glavnu ulogu dobije glumica nevjerojatnog šarma i talenta, Julia Roberts (tada 22 godine). A drugi faktor bio je njezin kolega, Richard Gere (tada 40), koji se ponašao kao da mu ta ljepota i šarm ne znače ništa.

Foto: United Archives / Richard Gere i Julia Roberts 

Uspjeh im bio suđen

Ljubavna priča između prostitutke Vivian i biznismena Edwarda postigla je treći najveći bruto prihod u 1990. godini u cijelome svijetu.

Valja napomenuti kako "Lijepa žena" nije bila planirana kao ljubavni film. Julia Roberts nije trebala dobiti glavnu ulogu, a ni Richard nije osjećao neku veliku strast za ovim filmom. Ipak, na kraju ih je redatelj spojio na setu, a sve ostalo je povijest.

Julia Roberts (52) je ulogom u filmu "Lijepa žena" stekla svoju svjetsku slavu. 2001. godine osvojila je Oscara za "Erin Brockovich". U braku sa snimateljem Danijelom Moderom (51) od 2002. godine, par ima troje djece.

Richard Gere (70) bio je dotad najpoznatiji po ulozi u filmu "Američki Gigolo". U braku je s PR savjetnicom Alejandrom Silva (37) od 2018. godine. 2019. godine im se rodilo prvo dijete. Odigrao je veliki broj uloga u uspješnim ili manje uspješnim filmovima, ali veći dio filmske publike ga se sjeti ponajviše kad se spomene film "Lijepa žena".

Foto: PR / Scena iz opere: Julia Roberts s dijamantnom ogrlicom Collier , koja je tada vrijdila 240.000 dolara

Ono čega se sjećamo

Neki od zaštitnih znakova ovog filma su: naslovna pjesma "Pretty Woman" Roya Orbisona († 52), svjetski hit Roxette "It Must Have Been Love" - hladni šarm Richarda Gerea, osmijeh Svijet Julia Roberts kojeg pamtimo kao 'najširi' na svijetu, kao da cura ima 100 zuba, i citat filma: "Uvijek upadam u komplicirane odnose bez budućnosti."

Naravno, mnoštvo je tu još stvari kojih se publika sjeća, a jedna od onih toplih ljudskih scena je i Julijin komentar nakon posjeta operi, kad kaže da je toliko uživala u operi La Traviata "da se skoro upiškila u gaće".

Što god mislili o filmu, Marshall i njegov tim svakako su napravili posao vrijedan poštovanja i učinili ono što je, naizgled, bilo nemoguće. Prikazali su "američku miljenicu" kao prostitutku pored glumca koji je igrao mušku pratnju u filmu "Američki žigolo".

Danas mnogi filmovi pokušavaju prikazati ovakav odnos, scene pune seksualne privlačnosti i netipičnih ljubavnih priča, ali Zgodna žena ostaje zapamćena kao original i kao jedinstven scenarij na mnogo načina.

Video: Pretty Woman (1990) Trailer #1

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close