"Antitalent"

Kako je i zašto David Bowie 1965. godine izbačen s audicije BBC-ja

"Vi ste jedna najobičnija beat grupa s čudnim izborom pjesama, pjevačem koji zvuči amaterski, koji ne pogađa tonove i melodiju na pravi način", kazali su Bowieju i njegovoj grupi u legendarnom BBC-ju
Lifestyle / Zabava | 04. 02. 2019. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Televizijska potraga za pjevačkim talentima nije fenomen (samo) modernog doba, nego se na taj način i puno ranije radilo na otkrivanju budućih glazbenih zvijezda.

Neki od najslavnijih pop pjevača nisu u početku izgledali, a još manje zvučali kao buduće glazbene ikone, a jedan ocjenjivački sud u potpunosti je ''zanemario'' Davida Bowieja, koji je godinama nakon tog poražavajućeg nastupa postao jednim od najvažnijih umjetnika pop kulture.

"Vi ste jedna najobičnija beat grupa s čudnim izborom pjesama, pjevačem koji zvuči amaterski, koji ne pogađa tonove i melodiju na pravi način", kazali su Bowieju i njegovoj grupi u legendarnom BBC-ju, piše Guardian.

Bilo je to davne 1965. godine, pri čemu je žiri tadašnjeg talent showa izričito naglasio da ih ne preporučuje nikome.

Sedam godina kasnije (1972.) vjerojatno su se malčice ujeli za jezik, jer je David Bowie svojim slavnim albumom „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ postao svjetski poznat.

Za jedan dokumentarac BBC-ja o ovom kultnom glazbeniku, upravo su u njihovoj arhivi pronađene snimke koje to potvrđuju: David Bowie nije bio dečko koji obećava!

Foto: Getty Images / David Bowie 1965. godine

BBC2 će 9. veljače prvi put prikazati dosad neobjavljene snimke, fotografije i razgovore s prijateljima i suradnicima Davida Bowieja o tim vremenima. Emisija ide pod nazivom „David Bowie: Finding Fame“.

David Bowie je inače tijekom karijere pjevao u jedanaest različitih bendova.

Treća po redu, „The Lower Third“, bila je s njim na audiciji BBC-ja za talente i doživjeli su totalni fijasko.

"Mi smo tada njega uzeli kao pjevača, a ne on nas kao pratnju", kazao je za Guardian gitarist te grupe Denis Taylor.

Vremena su se kasnije posve promijenila, jer su tijekom karijere velikog pop glazbenika mnogi njegovi kolege pitali Bowieja mogu li skupa uraditi neku pjesmu ili neki nastup.

David Bowie je u svojoj 40-godišnjoj karijeri prodao 140 milijuna albuma, održao na tisuće koncerata, a s mnogim je glazbenicima snimio pjesme za pamćenje.

Video: Queen & David Bowie - Under Pressure
Kopirati
Drag cursor here to close