Koncert

Joan Baez u Sarajevu

Prvi singl na albumu "Whistle Down the Wind" je obrada istoimene pjesme Toma Waitsa napisane 1992. godine.
Lifestyle / Zabava | 22. 03. 2018. u 13:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od ikona današnjice, nadaleko priznata pjevačica, kompozitorica, umjetnica i nezaustavljiva aktivistica Joan Baez održat će za sarajevsku publiku koncert 31. ožujka u Bosanskom kulturnom centru.

Šezdeset godina od prvog koncerta, nakon marširanja uz Martina Luthera Kinga, predstavljanja svijetu Boba Dylana, pjevanja u slavu Nelsona Mendele, dobijanja nagrade Amnesty Internationala za izniman, inspirativni doprinos u globalnoj borbi za ljudska prava koja od tada nosi njeno ime, prošlogodišnjeg uključenja u Rock’n’Roll Hall of Fame, i u svojim osamdesetim godinama Joan Baez nastavlja kročiti putem političkog i socijalnog aktivizma na poljima nenasilja, građanskih prava, ljudskih prava i zaštite okoline, saopćeno je iz Press službe Una Filma.

Joan Baez bila je prva velika zvijezda koja je u travnju 1993. godine posjetila opkoljeno Sarajevo i u dvorani Kina Imperijal održala dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama, a u Sarajevo se vratila i nastupila i 2008. godine.

U bogatoj karijeri je objavila više od 30 albuma na osam svjetskih jezika. Nakon deset godina studijske pauze, 2. ožujka 2018. godine je objavila novi album "Whistle Down the Wind" koji je pobrao izuzetne kritike. Joan Baez nije napisala pjesme za ovaj set, već je izabrala obrade i pjesme pisane za nju od značajnih autora, među kojima je i trostruki dobitnik Grammyja i ujedno producent albuma Joe Henry.


Prvi singl na albumu "Whistle Down the Wind" je obrada istoimene pjesme Toma Waitsa napisane 1992. godine.

S izdavanjem albuma, u Stockholmu je započela oproštajnu "Fare Thee Well" svjetsku turneju koja se već proteže i u 2019. godinu. Na dugoj listi ugovorenih koncerata, među kojima su i dvodnevni koncerti u londonskom Royal Albert Hallu i petnaestodnevni koncerti u pariškoj L'Olympiai, Baez je izrazila posebnu želju da učini čast i privilegiju Sarajevu jedinim nastupom u ovoj regiji, 31. ožujka u BKC-u.

Iako je još u 60-im godinama prošlog stoljeća proglašena "Kraljicom američkog folka", njena muzika sada obuhvata i elemente rocka, popa, country i gospel glazbe.

Uz svoje pjesme, na njoj prepoznatljiv način, na koncertima redovno izvodi i pjesme velikana kao što su Bob Dylan, John Lennon, Woody Guthrie, Kris Kristofferson, Simon & Garfunkel, The Band, Aretha Franklin, Ennio Morricone, Donovan, The Beatles, Leonard Cohen, a u posebnim prilikama znala je zapjevati i pjesmu Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja" i "Ima neka tajna veza" Bijelog dugmeta.

Kopirati
Drag cursor here to close