Za pješake

Grad bez automobila i ulica

NEOM će na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebale biti dovršene do 2025. godine, navodi Reuters.
Lifestyle / Zabava | 11. 01. 2021. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač nafte u svijetu, najavila je u nedjelju da će na obali Crvenog mora izgraditi grad "bez automobila, ulica i emisije štetnih plinova", piše Hina.

Grad “THE LINE” sastavni je dio projekta vrijednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

NEOM se rijetko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030 koja bi trebala smanjiti ovisnost Saudijske Arabije o prihodima od nafte.

Projekt uključuje “grad s milijun stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvat će 95 posto prirode u okviru NEOM-a, bez automobila, ulica i emisije štetnih plinova”, objasnio je bin Salman.

NEOM će na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebale biti dovršene do 2025. godine, navodi Reuters.

“Moramo transformirati koncept uobičajenog grada u futuristički”, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svijetu.

Grad za pješake imat će škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prijevoz, a putovanje između dvije destinacije neće trajati dulje od 20 minuta, stoji u priopćenju NEOM-a.

Glavna je uloga namijenjena umjetnoj inteligenciji, grad će se u cijelosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Gradnja će početi u prvom tromjesečju ove godine a projekt će se financirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava proširiti gospodarstvo i izvan ključnog naftnog sektora.

Projekt će otvoriti 380 tisuća radnih mjesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close