Podaci NASA-e

Pandemija smanjila zagađenje okoliša za oko 20%

NASA je svojim modelima procijenila kako bi izgledalo zagađenje okoliša tijekom ove godine da nije bilo pandemije i usporedila te podatke s onima prikupljenima u stvarnosti
Gospodarstvo / Ekologija | 20. 11. 2020. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA-in Goddard Space Flight Center i njihov odjel za prikupljanje podataka i globalno modeliranje (GMAO) izradili su analizu zagađenja zraka u svijetu tijekom 2020. godine, uspoređujući stvarne podatke o ispuštanju dušikovog dioksida u atmosferu s onima koji bi bili očekivani da nije bilo pandemije i velikih zatvaranja i izolacija.

Otkako je pandemija COVID-19 počela značajno utjecati na život i poslovanje podaci prikupljeni iz satelita i na tlu pokazuju značajno smanjenje emisija štetnih plinova, no sigurno je da nije moguće sve pripisati djelomičnim lockdownima.

Naime, ponešto klimatskih pozitivnih pomaka dogodilo bi se i bez pandemije, pa su NASA-ini znanstvenici morali računalnim modelima stvoriti sliku kakva bi u svijetu vladala tijekom ove godine da pandemije nije bilo.

Svaka je godina priča za sebe, kažu, pa su morali u izračun uzeti i varijacije u Zemljinoj atmosferi kao i utjecaj vremenskih prilika, da bi dobili realnu situaciju za 2020. godinu "bez pandemije". Potom su dobiveni model usporedili sa stvarnim podacima.

Razne restrikcije uvedene diljem svijeta su, prema njihovom izračunu, pridonijele tome da razina NO2 ispuštenoga u atmosferu tijekom ove godine bude manja za gotovo 20%, u usporedbi s pretpostavljenom "business as usual" situacijom, javlja Bug.

Dušikov(IV) oksid nusproizvod je izgaranja fosilnih goriva u transportu i industriji, dvije grane koje su značajno pogođene uslijed pandemije. Za analizu ispuštanja ovog plina korišteni su podaci iz 46 zemalja i s preko 5.700 mjernih postaja.

Na razini pojedinih gradova razine dušikovog dioksida bile su značajno niže nego što bi se očekivalo – u 50 od 61 grada pad je bio između 20 i 50%. U pandemijom najpogođenijim mjestima, Wuhanu i Milanu, zabilježene su 60% manje emisije NO2, a uslijedio je New York s padom od 45%.

Znanstvenici su usporedili i izmjerene razine ispuštanja štetnih plinova s padom bruto društvenog proizvoda po zemljama i pronašli vrlo visoke razine korelacije.

Kopirati
Drag cursor here to close