Legende Rock 'n' Rolla

Ginger Baker: Nesuđeni biciklist i kultni bubnjar

Ginger Baker, suosnivač Creama i jedan od najutjecajnijih bubnjara u povijesti rock glazbe, preminuo je u nedjelju u osamdesetoj godini života. Jedan je od glazbenika koji su iza sebe uistinu ostavili zvjezdani trag...
Lifestyle / Zabava | 08. 10. 2019. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ginger Baker, pravog imena Peter Edward Baker, rođen je 19. kolovoza 1939. u Lewishamu, u Londonu. Nesuđeni biciklist, koji je imao ambiciju voziti Tour de France sve dok ga u šesnaestoj godini nije udario taxi, primio se bubnjeva u srednjoškolskim danima.

Njegovo udaranje po stolovima u učionici nije prošlo ispod radara pa je njegov talent prepoznat već tada.

U početku je svirao s jazzerima Terryjem Lightfootom i Ackerom Bilkom, no njegov agresivan stil sviranja nije se uklapao u njihov, stoga je počeo gravitirati blues sceni. Priključio se bendu Blues Incorporated, na preporuku Charlieja Wattsa.

Video: Cream - White Room - Lyrics

Ranu slavu stekao je kao član Graham Bond Organisationa, zajedno s basistom Jackom Bruceom. Ipak, obojica su najveću slavu stekli u Creamu, zajedno s Ericom Claptonom.

Osnovani 1966. godine, jedna od prvih rock supergrupa Cream kombinirala je blues, psihodelični rock i hard rock. Prodali su preko 35 milijuna albuma i njihov LP “Wheels of Fire” dobio je platinasto izdanje.

Bend se raspao nakon dvije godine, iza sebe su ostavili četiri albuma, a oproštajni koncert imali su u londonskom Royal Albert Hallu 1968. godine. Njih su trojica 2005. godine ponovno zajedno zasvirali u Royal Albert Hallu.

Nakon Creama, Ginger Baker odlučio se za preseljenje u Nigeriju. Potresla ga je prerana smrt Jimija Hendrixa, a kako je i sam uživao u drogama, odlučio se za napuštanje londonske scene, kako bi se maknuo od droga. U Nigeriji je surađivao s Felom Kutijem te napravio svoj studio u Lagosu, podsjeća Muzika.hr.

Nakon što mu nije uspjevalo održavati karijeru na životu u Lagosu, Baker se 1980. pridružio Hawkwindu, u kojem je izdržao godinu dana.

Hawkwind je inače engleski space rock sastav iz Landbroke Grovea, London. Osnovan je studenoga 1969. godine. Jedan je od prvih sastava tog žanra. Mnogi su glazbenici prošli kroz ovaj sastav, a među ostalima i legendarni Lemmy, u međuvremenu također pokojni.

Sredinom osamdesetih, Ginger Baker je surađivao s Public Imageom Ltd.-om, jednom od britanskih kultnih grupa, koju je utemeljio John Lyndon, poznatiji kao Johnny Rotten iz vremena Sex Pistolsa.

Krajem dekade okušao se Baker i u glumačkim vodama. U glazbi je ostao aktivan do 2016., kada su ga spriječili problemi sa srcem.

Mnogi utjecajni glazbeni eskperti i mediji dali su mu titulu jednog od najutjecajnijih bubnjara šezdesetih i “bubnjarskog boga klasičnog rocka”. Baker je preminuo nakon što je mjesec dana proveo u bolnici, no još nije otkriven točan uzrok smrti.

Zbog višegodišnjeg pušenja i do 50 cigareta dnevno Ginger je 2013. obolio od KOPB-a (kronične opstruktivne bolesti pluća), a zbog degenerativnog osteoartritisa patio je od kronične boli u leđima. Usto je prije tri godine podvrgnut operaciji srca.

Kopirati
Drag cursor here to close