Ian Fleming

Dozvola za uzdisanje: Na dražbi strastvena pisma Bondova tvorca

Kolekcija sadrži 160 pisama koje su pisali jedno drugome. Stručnjaci u Sotheby'su smatraju da vrijede između 350.000 i 380.000 eura.
Lifestyle / Zabava | 26. 11. 2019. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seksualno nabijena pisma tvorca Jamesa Bonda Iana Fleminga i njegove supruge Ann izložena su u Sotheby'su uoči dražbe najavljene za početak prosinca.

Par se upoznao 1934. kada je Ann bila u braku s prvim suprugom barunom O'Neillom, ali se nisu vjenčali do 1952., godine u kojoj je Fleming napisao svoj prvi roman o fiktivnom superšpijunu "Casino Royale". Pisma otkrivaju intenzitet njhova odnosa, posebno prije braka. U jednome je Ann napisala Flemingu da je "namjesti u svom krevetu s bičem od kravlje kože u ruci".

Kolekcija sadrži 160 pisama koje su pisali jedno drugome. Stručnjaci u Sotheby'su smatraju da vrijede između 350.000 i 380.000 eura.

Dopisivanje počinje kada je Fleming radio u obavještajnoj službi tijekom Drugog svjetskog rata i nastavlja se za njegova kasnijeg posla u novinarstvu i na stvaranju Bonda.

''James Bond umnogome je plod Ianove veze s Ann. Nije slučajno da je napisao prvi roman o Bondu u godini kada su se vjenčali, kao ispušni ventil za njegov libido i imaginaciju, ali i pokušaj da zaradi novac za ženu koja je bila nezamislivo bogata'',  kazao je stručnjak za knjige i rukopise Gabriel Heaton.

Pisma otkrivaju i bol zbog smrti njihove kćeri koja je živjela samo par sati. Dogodilo se to dok je Ann još bila u braku s drugim suprugom, novinskim magnatom viskontom Rothermereom.

''Nemam ništa za reći što će te utješiti. Bol je gorka. Mogu ti samo poslati svoje naručje, svoju ljubav i sve moje molitve'', napisao joj je Fleming.

Kasnije su dobili sina Caspara, što je Fleming proslavio kupnjom zlatnog pisaćeg stroja. Pisma opisuju mnogo glamura i privilegija, ali kasnije i sve više gorčine u zajedničkom životu.

''U mome životu nema nikoga, a u tvom ih je cijela kohorta'', pisao joj je Fleming svojedobno, a ona mu jednom prilikom odgovorila:

''Spominješ stare momačke dane, a čini se da sam ja jedina osoba s kojom si prestao spavati kada su oni završili.''

Fleming u pismima opisuje i izvanredan proces nastanka Bonda.

''Napisao sam trećinu u jednom tjednu, poglavlje dnevno. Očekujem da ću uskoro zaglaviti, ali zasad mi jako dobro ide'', pisao je o onome što će postati "Iz Rusije s ljubavlju".

''Prva polovina je o Rusiji i to me uvijek interesiralo. Oni su odlučili ubiti Bonda. Prelijepa špijunka Titanija Romanova uskoro dolazi.''

Tijekom njihova braka Fleming je napisao 14 romana o Bondu. Nadahnuće je crpio iz svojih obavještajnih i novinarskih dana. Umro je 1964. od srčanog udara. Ann je preminula 17 godina poslije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close