Puno više od poklona i cvijeća

Dan žena: Znate li što slavimo?

Danas se ne obilježava dan naklonosti muškaraca prema ženama i kavalirštine, već dan svih onih hrabrih žena koje su kroz protekla gotovo dva stoljeća istupale u borbi za svoja, a time i naša prava.
Lifestyle / Zabava | 08. 03. 2022. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Žene 

Danas slavimo Međunarodni dan žena, no znaš li što točno pod ovim danom obilježavamo? Osmi mart puno je više od čestitki, bombonijera, ruža i karanfila.

Danas se ne obilježava dan naklonosti muškaraca prema ženama i kavalirštine, već dan svih onih hrabrih žena koje su kroz protekla gotovo dva stoljeća istupale u borbi za svoja, a time i naša prava.

Prosvjed koji je promijenio svijet 

Da nije bilo tekstilnih radnica koje su 8. ožujka 1857. godine u New Yorku izišle na prosvjed zbog loših uvjeta rada i niskih plaća, ni ti danas, vrlo vjerojatno, ne bi radila posao koji voliš, bila plaćena za njega, izlazila na izbore, bila neovisna.

Te žene, davne je 1857. pendrecima rastjerala policija, a one su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat. Prosvjedi su se nastavili održavati svake godine 8. ožujka, a najmasovniji je bio 1908. kada je na ulice New Yorka izišlo 15.000 žena tražeći kraće radno vrijeme, pravo glasa i bolje plaće, prenosi Žena.hr

Dvije godine kasnije u Kopenhagenu će se, u organizaciji Socijalističke Internacionale, održati prva Međunarodna ženska konferencija na kojoj će njemačka revolucionarka i feministkinja Clara Zetkin zatražiti da se jedan dan u godini posveti obilježavanju ženskih prava.

Prvi Dan žena obilježen je 19. ožujka 1911., no kasnije će se taj dan prebaciti na 8. ožujka jer su 1917. upravo tada žene dobile pravo glasa u Sovjetskom Savezu, zahvaljujući izvanrednoj Aleksandri Kollontaj, Zetkininoj kolegici i prijateljici.

Ne tako davno 

Na fotografiji od povijesnog značaja, snimljenoj 1910. u Kopenhagenu, tijekom Svjetskog kongresa socijalista, vide se Clara Zetkin i Aleksandra Kollontaj kako se drže za ruke, dok je iza njih Rosa Luxemburg, revolucionarka poljsko-njemačkog porijekla.

Kollontaj će postati prva žena ministrica na svijetu, pripast će joj resor javnog zdravlja, a Rusija prva zemlja na svijetu koja je ženama dala pravo glasa, izjednačila prava supružnika i liberalizirala zakon o pobačaju. UN je 8. ožujka 1975. proglasio Međunarodnim danom žena.

Zanimljivo je da je Clara Zetkin rođena 1857., iste godine kada su industrijske radnice prvi put izišle na ulice prosvjedujući za svoja prava.

Na Međunarodni dan žena prisjećamo se i velike tragedije koja se dogodila 25. ožujka 1911. kada je u tvornici Triangle Shirtwaist u požaru život izgubilo 123 žena i djevojčica te 23 muškarca. Najmlađe žrtve bile su radnice u dobi od 14 godina. Ova nesreća vodi se kao četvrta najteža industrijska nesreća u povijesti SAD-a , a nakon nje će se postrožiti zakoni o sigurnosti na javnom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close