Amer Begović

Analitičar o nesudjelovanju BiH na Eurosongu: Činimo se presiromašni

Mogućnosti i inicijative koje bi mogle potaknuti povratak BiH na Eurosong definitivno su vezane za financiranje, smatra on, Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT).
Lifestyle / Zabava | 11. 03. 2024. u 20:30 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već je poznato kako Bosna i Hercegovina propušta još jedan Eurosong koji se u svibnju održava u Švedskoj. Razgovarali smo s Amerom Begovićem, Eurosong analitičarem i youtuberom s diplomom ekonomije Sveučilišta u Oklahomi, kako bismo čuli njegovo mišljenje o ovoj situaciji.

Begović, upitan da prokomentira ne nazočnost BiH na izboru za pjesmu Europe, ističe kako je razočaran, dodajući da time šaljemo lošu sliku o sebi u svijet.

Promocija pjevača i države 

"Smatram da je jako razočaravajuće što Bosna i Hercegovina ne sudjeluje na Eurosongu, pogotovo jer u posljednjih nekoliko godina raste popularnost natjecanja izvan granica Europe. Pored prilike da se naši pjevači proslave i pokažu našu kulturu kroz pjesme, sudjelovanje bi bilo i promocija za turizam u BiH. Kako ne sudjelujemo razvila se reputacija u Europi da je BiH previše siromašna da sudjeluje, što uopće nije točno jer je glavni razlog nesudjelovanja iregularno financiranje državnog (radio televizijskog, op.a.) servisa", kaže za Bljesak.info Begović.

Na pitanje kako bi opisao značaj Eurosonga za glazbenu scenu u BiH, Begović odgovara: "Ne bih rekao da su prestanak sudjelovanja na Eurosongu i konstantni pad naše glazbene industrije izravno povezani, ali definitivno smatram da bi ponovno sudjelovanje potencijalno vratilo ulaganja i zanimanje da gradimo iznova glazbenu industriju koju je BiH nekada imala."

Financiranje BHRT-a 

Mogućnosti i inicijative koje bi mogle potaknuti povratak BiH na Eurosong definitivno su vezane za financiranje, smatra on, Radio televizije Bosne i Hercegovine (BHRT).

"Prva i najbitnija inicijativa koja mora biti donesena da bi se BiH vratila na Euroviziju je sustavna promjena financiranja BHRT-a. Mi imamo javni servis koji je svake godine na rubu bankrotiranja, što znači bez ove promjene ne postoji šansa da se trajno vratimo", kaže za Bljesak.info Begović.

Video: REACTING TO CROATIA EUROVISION 2024

Dodaje kako je zbog toga „bitno da građani glasno podrže ovu inicijativu, jer ne samo da bi se vratili na Eurosong, već je baš ta promjena financiranja BHRT-a također jedan od uvjeta učlanjenja u Europsku uniju“.

Idealni predstavnici BiH

Kada je riječ o doprinosu BiH Eurosongu kroz godine kada je sudjelovala, Begović kaže: "Koju god osobu pitate koja prati Eurosong će vam reći da smo doprinijeli mnogo natjecanja i kako smo skoro svake godine slali unikatne žanrove, pjevače i kompozicije. Bili smo država na Euroviziji koje je slala pjesme koje se nama sviđaju i koje se i dan danas slušaju na našem području i to je ono što je jako bitno."

Kao idealni predstavnici BiH na Eurosongu, u slučaju da bismo imali mogućnost sudjelovanja Begović smatra da bi to bili Albino i Amna.

"Trenutno, ako se BiH vraća na Euroviziju, smatram da bi duet Albina i Amne poput njihove pjesme 'Prođi sa mnom Bosnom' bio savršen primjer moderne, urbane BH glazbe koja istovremeno ima tradicionalni zvuk", kaže mladi Eurosong analitičar. Uz njih smatra kako bi odlična predstavnica bila i Dubioza Kolektiv.

Sankcije trećeg stupnja

Na kraju, komentirajući izglede za održavanje Eurosonga sljedeće godine u regiji, Begović za Bljesak.info kaže: "Mene ne bi ništa više činilo sretnim nego da Hrvatska ili Srbija pobjede ove godine na Eurosongu i smatram da Hrvatska ima velike šanse da pobjedi kroz glasove publike, a Srbija ima šanse da pobjedi kao glas žirija. Ali nisam siguran da bi dobili dovoljno podrške od druge polovice glasova da bi pobijedili Eurosong."

Video: FIRST REACTION TO NETHERLANDS EUROVISION 2024

Podsjećamo, Eurosong je projekt Europske radiodifuzijske unija (EBU) čije su članice nacionalne RTV kuće, među kojima je i BHRT. Zbog višemilijunskog duga BHRT-a prema Uniji, kako nam je ranije potvrđeno iz EBU-a, BiH se nalazi pod sankcijama trećeg stupnja. Mogućnost za korištenjem EBU-ovih usluga, kao i sudjelovanja te emitiranja na Eurosongu, bit će moguće tek podmirenjem duga.

Kopirati
Drag cursor here to close