Dani porodičnog prava

Znanstveni skup o obitelji u aktualnom pravnom i društvenom kontekstu održan u Mostaru

Dekanica Pravnog fakulteta UNMO-a Amra Jašarbegović zahvalila je IRZ-u na prijateljskom odnosu prema Pravnom fakultetu i velikoj pomoći i financijskoj podršci za organiziranje svih dosadašnjih deset "Dana porodičnog prava".
Lifestyle / Obitelj | 22. 10. 2022. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseti međunarodni znanstveni skup "Dani porodičnog prava" održan je u Mostaru u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar (UNMO), uz podršku Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ).

Na ovogodišnjem skupu sudjelovali su znanstveni radnici, nastavnici i suradnici sa sveučilišta iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maribora, Rijeke, Kragujevca i Niša, kao i pravni stručnjaci, a u povodu 10. godine održavanja Skupa, dodijeljene su zahvalnice za uspješnu suradnju, podršku i doprinos uspješnom radu Skupa pojedincima, instistitucijama i predstavnicima instistucija, kao i pravnim fakultetima iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, priopćeno je iz UNMO-a.

Dekanica Pravnog fakulteta UNMO-a Amra Jašarbegović zahvalila je IRZ-u na prijateljskom odnosu prema Pravnom fakultetu i velikoj pomoći i financijskoj podršci za organiziranje svih dosadašnjih deset "Dana porodičnog prava".

"Obitelj u aktualnom pravnom i društvenom kontekstu" bila je centralna tema ovogodišnjeg skupa. Široko postavljena tema skupa je potaknuta potrebom da se kroz znanstvene i stručne radove pokušaju ponuditi odgovori na pitanja u kojoj mjeri je izmijenjena današnja slika obitelji, obiteljskih i partnerskih odnosa, javnih politika u vezi obitelji, te u kojoj mjeri su navedene promjene utjecale i na aktualno pravno uređenje brojnih i različitih aspekata obiteljskih odnosa.

"Tradicionalno poimanje obitelji, koje podrazumijeva ženu i muža s vlastitim biološkim potomstvom, pretrpjelo je značajne izmjene. Razvile su se potpuno nove atipične strukture obitelji. Neke od njih danas predstavljaju 'društvenu normalnost', dok su druge još uvijek predmet rasprava i diskusija. Naime, više nije neobično da se obitelji sastoje od roditelja i usvojene djece, te samohranog roditelja s djecom. Sve je veći broj vanbračne djece, a i postotak razvoda braka je u porastu, tako da mnoga djeca odrastaju s majkom i očuhom, odnosno s ocem i maćehom", navode iz Organizacijskog odbora.

Dodaju kako se javljaju nove obiteljske strukture koje su usko povezane s činjenicom da se pored tradicionalnog heteroseksualnog braka javljaju i novi alternativni oblici pravno priznatih partnerstava između osoba istog spola. Razvoj reproduktivne medicine također je transformirao sliku obitelji, što je oblast utvrđivanja porijekla djeteta učinilo izuzetno dinamičnom. Uz sve navedeno, globalni sigurnosni izazov uzrokovan ratnim konfliktom na europskom tlu početkom 2022. godine dodatno je naglasio i aktualizirao već prisutna pitanja pravne zaštite obitelji, disolucije i spajanja obitelji, a naročito pravne zaštite djece izbjeglica, djece bez pratnje, djece čiji su roditelji umrli ili nestali u vezi s ratnim događanjima kao i pravnog položaja djece koje su rodile surogat majke.

Također, nasilni sukobi poticajno djeluju i na druge oblike nasilja, uključujući rodno zasnovano nasilje i nasilje u obitelji, što najviše pogađa posebno ranjive grupe - žene, osobe s inavliditetom, osobe starije životne dobi, te pripadnike LGBT populacije.

Radovi koji su prezentovani na dvodnevnom skupu su kroz detaljan, sveobuhvatan i interdisciplinaran pristup imali za cilj doprinijeti formuliranju znanstvenog odgovora na pitanje jesu li i u kojoj mjeri sve promjene koje su utjecale na transformaciju obitelji inherentne ciljevima i funkcijama koje ima ili bi trebala imati obitelj u danom društvenom kontekstu, odnosno može li obitelj adekvatno odgovoriti na aktualne izazove i nagle promjene, a da se pri tome ne dovede u pitanje njena postojanost.

Predstavljeni radovi objavljeni su u Zborniku radova s 10. znanstvenog skupa "Dani porodičnog prava" koji će uskoro biti dostupan u elektonskoj formi na internetskoj stranici Pravnog fakulteta UNMO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close