Nije obvezno

Povećan broj razvoda: Sarajlije uvode novi 'korak' prije braka

- Statistike govore da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina starosti na svaki treći sklopljeni, dolazi po jedan razvedeni brak - istaknuo je Kovač.
Lifestyle / Obitelj | 21. 06. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" pokrenula je socijalni program pod nazivom "Predbračno savjetovanje" za sve stanovnike Kantona Sarajevo koji u 2023. godini odluče stupiti u brak.

Stručni savjetnik u "Porodičnom savjetovalištu" Denyel-Ismir Kovač kazao je Feni da je uvidom u podatke do kojih je došao u radu sa korisnicima usluga, kao i kroz suradnju sa socijalnim službama u regiji, primjetna tendencija rasta broja brakorazvoda.

Svaki treći

- Statistike govore da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina starosti na svaki treći sklopljeni, dolazi po jedan razvedeni brak - istaknuo je Kovač.

Pored socioekonomskog aspekta koji je jako važan za obitelj, Kovač tvrdi da su najčešći izazovi s kojima se bračni parovi suočavaju i na kojima malo ili nikako ne rade neadekvatna komunikacija, nerazumijevanje, nedostatak povjerenja, manjak empatije i poštovanja.

Uz to, dodao je, idu česte zamjene uloga u porodičnim sistemima kao i vrlo važan segment, a to je nepostojanje granica u relacijama s naglaskom na nepostojanje granica spram porodica porijekla oba ili jednog bračnog partnera.

- Općine sa područja Kantona Sarajevo su prepoznale kvalitetu i temeljit pristup ovoj problematici kroz program "Predbračno savjetovanje" te su i same uzele učešće u njemu, kako bi dale doprinos smanjenju stope razvoda brakova, a ujedno i osnažile pojedince i obitelji u cjelosti - istaknuo je.

Nije obvezno

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, izbjegle i raseljene osobe Kantona Sarajevo će, uvidjevši značaj takvog socijalnog programa koji se prvi put pokreće u BiH i u regiji, svim polaznicima programa refundirati puni iznos troškova uplate izlaska matičara na lokaciju koju budući mladenci izaberu za vjenčanje do utroška sredstava u tom programu - kazao je.

Teme o kojima će se razgovarati na projektu su izbor partnera - upoznavanje i aktivno slušanje, rješavanje konflikta u partnerstvu te kvalitetan i funkcionalan brak.

- Za sve one koji se odluče sudjelovati u tom programu potrebno je da uzmu pozivnicu od matičara i/ili da se jave u KJU "Porodično savjetovalište". Na dan vjenčanja, svim parovima koji prođu kroz taj kratki program će biti uručeni prikladni pokloni - zaključio je realizator aktivnosti Kovač.

Kopirati
Drag cursor here to close