Estonija

Prva srednjoeuropska država koja je uvela istospolne brakove

Prijedlog zakona dobio je 55 od 101 glasa u parlamentu, od koalicije liberalnih i socijaldemokratskih stranaka koju je Kallas okupila nakon uvjerljive pobjede na izborima 2023.
Lifestyle / Obitelj | 20. 06. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Estonski parlament odobrio je u utorak zakon o legalizaciji istospolnih brakova, čime je Estonija postala prva srednjoeuropska zemlja koja je to učinila, prenosi Hina.

Istospolni brak legalan je u većem dijelu zapadne Europe, ali ne i u srednjoeuropskim zemljama koje su nekoć bile pod komunističkom vlašću i članice Varšavskog pakta predvođenog Moskvom, a sada su članice NATO-a i većinom EU-a.

"Brak i ljubav su nešto što morate promovirati"

"Moja poruka (srednjoj Europi) je da je to teška borba, ali brak i ljubav su nešto što morate promovirati", rekla je premijerka Kaja Kallas nakon glasanja.

"Jako smo se razvili u tih 30 godina otkako smo se oslobodili (sovjetske) okupacije. Jednaki smo sa zemljama koje dijele iste vriednosti", dodala je.

Prijedlog zakona dobio je 55 od 101 glasa u parlamentu, od koalicije liberalnih i socijaldemokratskih stranaka koju je Kallas okupila nakon uvjerljive pobjede na izborima 2023.

Zakon će stupiti na snagu 2024.

U većinski sekularnoj baltičkoj zemlji od 1,3 milijuna, 53 posto stanovništva podržalo je istospolne brakove u anketi Centra za ljudska prava 2023. Prije deset godina podržavalo ih je 34 posto. 

Međutim, 38 posto Estonaca još uvijek smatra homoseksualnost neprihvatljivom. Istospolnim brakovima protivi se ruska manjina, koja čini četvrtinu zemlje, a podržava ih samo 40 posto.

Latvija i Litva, druge dvije baltičke zemlje koje su nekoć bile u sastavu Sovjetskog Saveza, imaju zakone o istospolnim partnerstvima koji su zapeli u njihovim parlamentima. 

Kopirati
Drag cursor here to close