Stigme

VIDEO | Borba za potomstvo

"Vremenom se umorite. Umorite se od pitanja, odlaska na preglede. Umorite se od loših nalaza, loših prognoza. Umorite se i od toga da se ponadate nečemu, a ne bude ništa", kazala je Dajana Kuzmanović.
Lifestyle / Obitelj | 04. 07. 2023. u 12:00 Vanja Stokić | eTrafika
STIGME | Borba za potomstvo - eTrafika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U njihovih pet godina stalo je mnogo toga. Odlasci na terapije, operacije, tempiranje odnosa. Nadanje, a zatim razočarenje. Želja za potomstvom i konstantna borba s okolinom.

Nakon svega proživljenog, Dajana i Pero Kuzmanović iz Banja Luke, shvatili su da jednostavno ne mogu više.

"Kada uđete u menopauzu s 20 i nešto godina"

Nakon što je preživjela težak oblik raka, Dajana Kuzmanović je s dvadesetak godina ušla u menopauzu. Kemoterapije su ostavile posljedice na njezino tijelo, tako da nije mogla zatrudniti prirodnim putem.

Istovremeno, i njezin suprug Pero imao je problem sa sterilitetom.

"Kada sam se udala i shvatila da ta beba neće doći, počela sam da se malo više zanimam za to na koji način bih mogla da ostvarim trudnoću. Shvatila sam da nije moralo sve tako da bude, da su postojali načini da se zaštiti moj reproduktivni sustav. Kada uđete u menopauzu s 20 i nešto godina, vaše tijelo počinje da stari. Moji organi su organi žene od 50 godina, a ne 37 koliko ću uskoro da napunim", naglašava ona u razgovoru za portal eTrafika.

Nakon liječenja u Bosni i Hercegovini, pronašli su kliniku u Grčkoj, u kojoj je Dajani donirana jajna stanica, a Peri operiran testis. Kako ističu, supružnici često krive jedni druge zbog steriliteta. Ali kad oboje imaju problem, to se ne događa.

"Šok je kad odete po drugo mišljenje u neku kliniku pa vas pitaju: 'Što vi to, gospođo, stimulirate godinama kad vaši jajnici ne rade?' Mene je čak jedan doktor pitao: 'Želite li vi da se ubijete? Što radite ovo? Osoba s vašom dijagnozom ne smije da radi ovo", govori nam Dajana.

U strahu od osude

Kroz svoju borbu za potomstvo uvidjeli su da ne postoji individualna podrška od strane sustava. Nedostajalo im je da im liječnici objasne što se dogodilo s njihovim reproduktivnim sustavom, kao i što će se ubuduće događati.

Nakon pet godina, odustali su od toga da postanu biološki roditelji.

"Vremenom se umorite. Umorite se od pitanja, odlaska na preglede. Umorite se od loših nalaza, loših prognoza. Umorite se i od toga da se ponadate nečemu, a ne bude ništa. Postane jako, jako teško. Odustajanje od izvantjelesne oplodnje je teško koliko i ulazak u tu priču. Međutim, ono što ja nisam očekivala jeste osuda od žena koje prolaze kroz te postupke", iskrena je Dajana.

Shvatila je da osobe sa sterilitetom same sebe stigmatiziraju na mnogo načina. Između ostalog, tako što ne govore o svom problemu već pokušavaju da ga sakriju, u strahu od osude okoline.

Dokumentarni serijal "Stigme", nastao je u suradnji portala Bljesak.info i eTrafika.net. Riječ je o ispovijestima osoba koje su zbog svoje posebnosti suočene s predrasudama i diskriminacijom u društvu. Serijal će nastojati, u deset epizoda, upoznati javnost da među nama žive ljudi koji zbog svojih različitosti nailaze na osude i neprihvaćanje društva.

Kopirati
Drag cursor here to close