Inicijativa "Iskorak"

U Sarajevu organiziran anti-LGBTIQ prosvjed

Navode da i oni kao i pripadnici LGBTI populacije imaju pravo da kažu svoje mišljenje i izraze ga na ulicama.
Lifestyle / Obitelj | 14. 08. 2021. u 13:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa "Iskorak" organizirala je u Sarajevu prosvjed nazvan "Anti LGBTIQ" kao odgovor na treću bosanskohercegovačku "Povorku ponosa" koja se također danas održava u Sarajevu.

Okupljanje su organizirali pod sloganom "Protest ponosa i časti", a iza njega stoji pokret "Vjera, narod, država" i islamski teolog Sanin Musa.

Sudionici tog protesta kažu da im je namjera upozoriti na potrebu očuvanja tradicionalnih vrijednosti.

Navode da i oni kao i pripadnici LGBTI populacije imaju pravo da kažu svoje mišljenje i izraze ga na ulicama.

''Koristmo svoje građansko i demokratsko pravo da izrazimo svoj prosvjed jer svaka akcija podrazumijeva reakciju. Ovo je reakcija na skup LGBTIQ populaciji kako bismo digli glas i kazali jedno veliko NE njihovom načinu života i njihovim vrijednostima koji nam se agresivno i radikalno nameću'', kazao je Musa.

Protive se, kažu, njihovim standardima uvođenja udžbenika iz kojih bi djeca trebala učiti, a Musa dodaje da se ne protive njihovom pravu izbora jer živimo u demokratskoj zemlji i svako ima pravo da izrazio ono što želi ne ugrožavajući drugoga.

''Gdje god se LGBTIQ populacija ovako nametala bilo je otpora. U Hrvatskoj su, koja je članica Europske unije, prije nekoliko mjeseci bili fizički napadi'', podsjetio je Musa.

Zbog održavanja manifestacije "Anti LGBTIQ prosvjed" obustavljen je promet na trasi kretanja učesnika i to u ulici Maršala Tita - dionica od raskrsnice s ulicom Kaptol do raskrsnice s ulicom Kulovića.

Privremenu izmjenu režima prometa vrše pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji promet preusmjeravaju na alternativne pravce.

Kopirati
Drag cursor here to close