Zbog iseljavanja

U BiH najveći pad nataliteta od 1948. godine

Prema statistikama, najveći broj beba rađaju žene između 20. i 40. godine, a upravo su one populacija koja u BiH postaje deficitarna, i to prvenstveno zbog – iseljavanja.
Lifestyle / Obitelj | 28. 09. 2020. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina bilježi najveći pad nataliteta od poratne 1948. godine, a u tom je negativnom trendu je najgora u regiji.

Činjenica je da živimo u najgorem razdoblju kad je natalitet u pitanju, a statističke prognoze govore da se stanje u budućnosti neće popravljati.

"Ovo u 2019. godini je uvjerljivo najgore i najcrnje razdoblje gledano demografski, a u prvih pola godine u 2020. opet imamo smanjenje", rekao je a Klix.ba analitičar Adnan Fehratbegović koji smatra da je glavni uzrok loše situacije iseljavanje stanovništva.

Naime, prema statistikama, najveći broj beba rađaju žene između 20. i 40. godine, a upravo su one populacija koja u BiH postaje deficitarna, i to prvenstveno zbog – iseljavanja.

''Žene su ključ svega'',poručuje Fehratbegović.

Naveo je i podatak iz 2013. godine, kad je u BiH 511.000 žena bilo u fertilnom kontingentu, te izračunao da će takvih 2033. godine – čak bez ikakvog iseljavanja! – biti osjetno manje, naime oko 400.000.

Dodao je i da je Bosna i Hercegovina demografski najugroženija zemlja u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close