Sklad u kući?

Svekrva vas izluđuje? Razlog možda niste ni vi ni ona, nego evolucija

Istraživači su rekli da njihova otkrića pridonose evolucijskoj logici koja stoji iza sukoba u ovim odnosima.
Lifestyle / Obitelj | 19. 04. 2022. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako imate napet odnos sa svojom svekrvom, to možda nije vaša krivnja i možda se radi o posljedici evolucije, pokazuju istraživanja. Psiholozi su ispitali 100 ljudi o njihovim odnosima s roditeljima, djecom i partnerovom rodbinom. Muškarci i žene najčešće prijavljuju lošije odnose s punicom i svekrvom, pokazali su rezultati.

Stručnjaci su rekli da se to možda svodi na to da svekrve podsvjesno staju na stranu svog djeteta, djelujući isključivo u interesu svog genetskog srodnika. Međutim, punci i svekri su pokazali otpor tom trendu i pokazalo se da se bolje slažu sa svojom snahom ili zetom nego sa svojim djetetom.

Istraživači su rekli da njihova otkrića pridonose evolucijskoj logici koja stoji iza sukoba u ovim odnosima

Stručnjaci sa Sveučilišta Arizona State ispitali su 308 Amerikanaca o njihovim odnosima s vlastitim obiteljima i tazbinom.

Dr. Jessica Ayers kaže da su sudionici odgovarali na pitanja o razlozima svađa, kao što su novac, sigurnost, društveni status i briga o djeci. Istraživači su izračunali koliko je njihovih interakcija s izravnom obitelji i tazbinom rezultiralo sukobom.

Nalazi, objavljeni u časopisu Evolutionary Psychological Science, pokazuju da su muškarci i žene izvijestili da imaju više sukoba sa svojim punicama i svekrvama (44 posto) nego sa svojim majkama (39 posto).

Financijska sredstva i skrb o djeci bili su najčešći razlozi za svađe

Istraživači su rekli da to pokazuje da postoje razlike u percepciji sukoba s biološkom obitelji i tazbinom. Također su rekli da je zanimljivo što su novac i obiteljska skrb bili korijen većine sukoba jer su obje teme središnje za dugoročni reproduktivni uspjeh. Svađe s tazbinom vjerojatno su pod utjecajem genetskog sukoba jer svaka osoba nesvjesno djeluje u interesu svog genetskog srodstva.

"Ovaj genetski sukob može uzrokovati neslaganje afiniteta oko raspodjele resursa i ulaganja, baš kao što vidimo da se majke i očevi ne slažu u tim domenama. Naši rezultati su u skladu s hipotezom da genetski sukob može biti temelj negativnih društvenih interakcija koje se javljaju u ovim vezama", rekli su istraživači.

Punci su prijavili nešto manje sukoba sa svojim zetovima, što bi moglo biti posljedica kćerinog izbora partnera i potencijalnog dovođenja nove osobe u obitelj, sugerirao je tim. Zaključili su da je odnos oca i kćeri najzategnutiji kad kći uđe u novu vezu i s vremenom se smanjuje ako otac vjeruje da njezin partner jača obiteljsku jedinicu.

Studija je nazvana "Konflikt svekrve i snahe: evolucijska perspektiva i izvješće empirijskih podataka iz Sjedinjenih Država", kako piše The Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close