U deset mjeseci

Ovo je top 10 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Mostaru

Među prvih deset muških imena, uz Josipa, na drugom je mjestu ime Luka, koje se i prema podacima iz prethodnih godina uvijek nalazilo u top tri...
Lifestyle / Obitelj | 15. 01. 2024. u 10:24 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Josip i Hana, najpopularnija su imena u Mostaru za prvih deset mjeseci 2023. godine, prema podacima koje je portalu Bljesak.info ustupio Federalni zavod za statistiku.

Držimo se tradicionalnog

Među prvih deset muških imena, uz Josipa, na drugom je mjestu ime Luka, koje se i prema podacima iz prethodnih godina uvijek nalazilo u top tri, te ih zatim prate Daris, Jakov, David, Ivan, Filip, Marko, Omer i Ali.

Ako usporedimo ovu ljestvicu s onom iz 2022. godine i 2021. godine, vidno je kako roditelji u Mostaru biraju tradiciju iznad kreativnosti. Naime, Petar, Josip, Luka, Jakov, Ivan, Hamza, David, Fran, Ishak i Marko činili su top deset imena u 2022. godini.

Godinu ranije također je u Mostaru na prvom mjestu bio Josip, dok su iza njega Luka, Jakov, Hamza, Jasmin, Filip, Ivan, Matej, Marko i Emir.

11 Hana 

Na ljestvici ženskih imena malo je više promjena. Uz Hanu, koja se po prvi u posljednje tri godine našla u užem izboru, odnosno 11 beba koje su dobile ovo ime, u prošloj godini imamo i Saru, Ivu, Martu, Klaru, Iman, Emu, Suneju, Niku i Anu.

Godinu ranije na prvom mjestu bila je Mia, a pratile su je Lucija, Marija, Asja, Emina, Sara, Ena, Ema, Klara i Katja. U 2021. godini Mostarci i Mostarke birali su Merjem i Mariju, te imena Iva, Lucija, Petra, Rita, Sara, Mia, Iman i Klara.

Prema podacima za prvih deset mjeseci u Mostaru je rođeno 627 beba, što je, ako se u posljednja dva mjeseca prošle godine nije dogodio baby boom, pad.

Naime, u 2022. godini broj rođenih beba iznosio je 851 dok je u 2021. godini taj broj iznosio 933.

Kopirati
Drag cursor here to close