Potpisani ugovori

Olakšanje za 850 obitelji u Mostaru: Manje cijene u privatnim vrtićima

Od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru, deset je ispunilo zakonske uvjete, a 850 obitelji imat će pravo na subvenciju od Grada Mostara.
Lifestyle / Obitelj | 09. 04. 2024. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovori o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara potpisani su u utorak u Gradskoj vijećnici. Ugovore je s ravnateljima privatnih vrtića u ime Grada potpisao gradonačelnik Mario Kordić.

O sda će roditelji djece u privatnim vrtićima za cjelodnevni program djeteta plaćati 200 maraka, dok će za cjelodnevni jaslički program cijena biti 220 maraka. Ostatak od 210 maraka po djetetu subvencionirat će Grad Mostar, a godišnje će biti potrebno izdvojiti oko milijun maraka.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić i ravnateljica vrtića Sv. Josip

''Svjedočili smo dugo godina nesređenom sustavu, odnosno nedostatku mjesta u ustanovama za predškolski odgoj. Ovu temu zajedno smo počeli komunicirati prije godinu dana kada smo razmišljali kako povećati i poboljšati kvalitetu usluge u predškolskom odgoju u Mostaru, kazao je Kordić.

Gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako se ovim ugovorom šalje poruka da je Gradska uprava opredijeljena na pomoć mladim obiteljima kako bi ostali ovdje i što lakše živjeli u Gradu Mostaru.

Od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru, deset je ispunilo zakonske uvjete, a 850 obitelji imat će pravo na subvenciju od Grada Mostara. A kao izravni rezultat ove odluke 15 odgajatelja se zaposlilo u privatnim vrtićima.

''Ljudi koji su bili na Zavodu za zapošljavanje i čekali svoja mjesta, ovim činom i današnjim potpisom dobili su radna mjesta što me izuzetno veseli. To je direktan rezultat ove odluke. Osim toga, 850 obitelji kroz ovu će odluku biti potpomognuto. Mislim da je ovo fantastična demografska mjera'',  dodao je.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje ugovora o subvencioniranju smještaja djece u privatne vrtiće

Kordić je pozvao i ostale privatne vrtiće koji nisu ispunili sve zakonski propisane uvjete ove godine da se potrude da što prije dođu do zadanih standarda te i oni uđu u ovu Odluku.

''Ovo ne znači da Grad Mostar neće nastaviti razvijati kapacitete javnih ustanova. Važno je da imamo balans javnog i privatnog sektora jer će to osigurati da razina predškolskog obrazovanja ostane na vrhunskoj razini, što nam je u konačnici svima cilj'', zaključio je Kordić.

Ivana Brkljača iz Dječjeg vrtića ''Čudesna šuma'' izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, naglasivši kako je cijela priča okrenuta ka tome da se pomogne roditeljima.

Foto: Bljesak.info / Mario Kordić i ravnateljica vrtića Čudesna šuma

''Spoznali smo u jednom trenutku da više ne možemo, kao predškolske ustanove, funkcionirati s cijenama koje imamo, a zbog inflacije bi cijene trebale biti puno više. Naišli smo na otvorenost Grada za pregovore, razgovore, promišljanja i konstruktivno smo raspravljali. Veseli nas što se o svakom našem prijedlogu razmislilo i što se tražilo zajedničko rješenje u korist roditelja, djece i cijele zajednice', rekla je Brkljača.

Kada je riječ o uvjetima za subvenciju, Brkljača je pojasnila da je Grad ponudio najminimalnije uvjete iz pedagoških standarda i normativa.

Gradonačalenik Mostara najvio je kako je ovo samo jedna u nizu pomoći mladim obiteljima te najavio mjeru i o pomoći kupovine prve nekretnine.

Kopirati
Drag cursor here to close