Udruženje Ružičnjak

Formira se baza podataka djece s teškoćama u razvoju na području HNŽ-a

Ciljna grupa projekta je 50 djece predškolskog uzrasta i djece uzrasta pred polazak u školu
Lifestyle / Obitelj | 22. 06. 2020. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih 'Ružičnjaka – Los Rosalesa' Mostar je u lipnju započelo implementaciju projekta 'Servisi podrške za djecu sa teškoćama u razvoju i njihove roditelje kroz terapiju senzorne integracije/ rane intervencije i savjetodavnog kutka'.

Projekt financira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u sklopu Stvaranja povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE, priopćeno je u ponedjeljak iz Ružičnjaka.

U Bosni i Hercegovini, navode, ne postoji učinkovito predškolsko obrazovanje za djecu sa poteškoćama u razvoju, osobito u ruralnim i udaljenim prostorima. Vodeći se pravima djeteta (UN Konvencija) Udruženje Ružičnjak ovim projektom želi unaprijediti i poboljšati kvalitetu života djece predškolskog uzrasta kroz pružanje servisa podrške djeci (terapija senzorne integracije, edukacijsko rehabilitacijska terapija, rana intervencija) i njihovim roditeljima (savjetodavni pedagoško – psihološki kutak), a to je i opći cilj projekta.

Specifični ciljevi projekta su: povećan broj djece i mladih sa teškoćama u razvoju kojima se pružaju adekvatne usluge terapije senzorne integracije – socijalna inkluzija, poboljšana kvaliteta života roditelja djece sa teškoćama u razvoju i podignuta svijest društva o boljim načinima organizacije potpune inkluzije djece sa teškoćama kroz formiranje resursnih centara za podršku djeci i njihovim roditeljima.

Projekt će biti implementiran na području Hercegovačko – neretvanske županije. Ciljna grupa projekta je 50 djece predškolskog uzrasta i djece uzrasta pred polazak u školu (posebno djeca iz ruralnih područja) sa vidljivim teškoćama ili rizikom od nastanka gdje roditelji nisu u mogućnosti pružiti odgovarajući fizički ili psihički podsticaj.

Očekivani rezultati projekta su da je, na osnovu urađenog mapiranja i istraživanja stanja na području HNŽ-a, formirana baza podataka djece sa teškoćama kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška ka potpunoj inkluziji. Potom, povećan broj djece sa teškoćama koji su uključeni u terapiju senzorne integracije, kao i povećana svijest donositelja odluka kroz dobre i adekvatne primjere inkluzije za djecu i mlade, kao i njihove roditelje, kroz model resursnog centra.

Projekt će trajati sedam mjeseci, od lipnja do prosinca ove godine, priopćeno je iz udruženja 'Ružičnjaka'.

Kopirati
Drag cursor here to close