Trgovina ljudima

Mostarski Centar o zlostavljanju maloljetnice čita u medijima

U sigurnu kuću je nije smjestio ''Centar za socijalni rad'' Mostar, nego "Centar za socijalni rad" Banja Luka. Postavlja se pitanje zašto, ukoliko je njezino prebivalište – upravo Mostar.
Lifestyle / Obitelj | 26. 01. 2021. u 09:49 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja o tom slučaju znam samo iz medija. Moram provjeriti kod socijalnih radnika, ali evo ja ne znam da li je nas itko ikad kontaktirao po pitanju tog slučaja. Moram to provjeriti'', rekla je iznenađeno u telefonskom razgovoru ravnateljica Centra za socijalni rad Grada Mostara Zdravka Marić, na upit portala Bljesak.info o slučaju maloljetnice iz Mostara koja je nakon nasilja i trgovine ljudima smještena u jednu od sigurnih kuća.

Obavijestite supruga nasilnika

Ali u sigurnu kuću je nije smjestio ''Centar za socijalni rad'' Mostar, nego "Centar za socijalni rad" Banja Luka. Postavlja se pitanje zašto, ukoliko je njezino prebivalište Mostar. Zašto se u rješavanje problema nije uključio Centar u Mostaru, nego onaj iz Banja Luke?

Naime, maloljetnica je s bebom u naručju pronađena u Banja Luci tijekom jedne policijske akcije. Zatekli su je kako prosi, a dalje je utvrđeno i da je zlostavljana, te da je žrtva trgovine ljudima, ali i da nije iz Banja Luke.

''U skladu sa zakonom sprovedena je procedura, tijekom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Obaviješten je županijski Centar za socijalni rad u Mostaru, koji je odgovorio da je maloljetnica u izvanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njen suprug'', objasnio je ranije izvor iz istrage, a o tome je pisala ATV.

Maloljetnica je dakle iz Mostara vraćena u Banja Luku nasilniku jer je on ''suprug'', a ravnateljica mostarskog Centra za socijalni rad kaže da o slučaju zna iz medija.

Sigurna kuća

No, tada su se u čitav slučaj uključili službenici Centra za socijalni rad u Banja Luci.

Kako je pisala ATV, sve službe u Banja Luci dignute su na noge, a uz asistenciju policije i radnika Centra za socijalni rad u Banja Luci, maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete od izvanbračnog supruga i odmah smještene u sigurnu kuću.

Iz Centra za socijalni rad Banja Luka, na upit o ovom slučaju ipak smo dobili nešto više informacija, nego od Centra iz Mostara - čija ravnateljica od nas čuje za slučaj. Što li se tek događa sa onim slučajevima za koje mediji ne znaju, a očito ne zna ni osoba koja vodi Centar u Mostaru. 

''U skladu s vođenjem postupka i neophodnosti čuvanja profesionalne tajne, molimo vas na razumijevanje u vezi odgovora na vaša pitanja o navedenom slučaju'', naveli su iz banjalučkog centra – te dodali, kako 'u okviru djelatnosti JU "Centar za socijalni rad" Banja Luka djeluje Tim za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji ukoliko ima saznanja o osobi za koju postoji sumnja da je žrtva trgovine ljudima, dužan je bez odlaganja da preduzme sve radnje u cilju zaštite potencijalne žrtve''.

Na upit je li Centru za socijalni rad Banja Luka dano ikakvo obrazloženje zašto je djevojčica iz Mostara vraćena u Banja Luku, obzirom da joj je Mostar prebivalište – dobili smo odgovor u vidu procedura koje se sprovode, i dalje ne navodeći detalje o konkretnom slučaju.

''Ukoliko je žrtva osoba koja nema prijavljeno prebivalište na području grada Banja Luka, Tim stupa u suradnju sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, nadležnim Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama. Istima dostavlja sve podatke o svim saznanjima koja posjeduje, o potencijalnoj žrtvi, načinu i mjestu eksploatacije, prijavljenom prebivalištu žrtve i počinitelja, socioanamnestičkim podacima, ukoliko ih posjeduje, kako bi sve relevantne ustanove mogle preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u cilju zaštite žrtve bez odlaganja''.

'Sve znamo iz medija'

Ukoliko ste pomno čitali onda vidite da se stalno provlači jedna vrlo bitna rečenica a to je 'zaštita žrtve bez odlaganja'. Ovaj put to je vrlo ozbiljno shvatio Banjalučki centar, a ovaj u Mostaru nam je još jednom potvrdio da samo iz medija znaju o spomenutom slučaju.

Zašto nisu reagirali, ili ukoliko jesu - što su poduzeli, ali i na sva pitanja o konkretnom slučaju dobili smo vrlo kratak (očekivan) odgovor.

''Obzirom da je u pitanju malodobna osoba i da je prema informacijama dobivenih iz medija podignuta optužnica zbog slučaja trgovine mldb. osobom Ustanova "Centar za socijalni rad Grada Mostara" nije u mogućnosti dati vam odgovore na postavljena pitanja''.

Dakle, sve što znaju znaju iz medija. 

Kopirati
Drag cursor here to close