Dođi i saznaj

Baby Steps: Ima li korupcije u porodilištima u Mostaru?

Druženje s porodiljama i trudnicama u Mostaru održat će se u ponedjeljak 28.08. u 12:00 na adresi Kariola, Nikole Šubića Zrinskog, Park Zrinski.
Lifestyle / Obitelj | 27. 08. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje „BABY STEPS“ koje provodi aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima u BiH u okviru svojih aktivnosti organizira druženje s porodiljama i trudnicama u Mostaru dana 28.08.2023 (ponedjeljak) u 12:00 na adresi Kariola, Nikole Šubića Zrinskog, Park Zrinski.

Prilika je ovo za razmjenu iskustva porodilja koje su rađale na području grada Mostara. Kakva je situacija u ovim bh porodolištima? Šta može bolje? Kakvi su uvjeti? Ima li korupcije i kako se ona najčešće sprovodi? Na sva ova pitanja zajedno tražimo odgovore kako bi svi skupa mogli predlagati bolja i kvalitetnija rješenja za sve nas.

Problem korupcije i loših uvjeta u porodilištima je jako kompleksan, stoga mu nije dovoljno pristupiti iz samo jednog ugla. Efikasan rad na eliminaciji ovog problema podrazumijeva sistematski pristup, gdje se istovremeno educiraju pacijenti, radi sa medicinskim osobljem, uspostavljaju relevantni akti i mehanizmi prevencije, prijave i sankcioniranja koruptivnih radnji, te se uspostavljaju i kontroliraju standardi zdravstvene skrbi od strane viših instanci.

Nakon Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i Banja Luke vrijeme je da dijelom mehanizama u borbi protiv korupcije i dio sistema za prijavu korupcije postanu i druga porodilišta u našoj zemlji, a Mostar sa svoja dva porodilišta sigurno je mjesto koje otvara prostor za rad na ovakvim projektima.

'' Pozivamo sve trudnice i porodilje iz Mostara i okoline da nam se pridruže u našoj misiji jačanja naše zajednice kako bismo zajedno odgvorili svim izazovima, čuli sva iskustva i sve priče, te djelovali kako bi se uvjeti u porodilištima u cijeloj zemlji bili bolji, a porodi bez privilegija'', poručili su iz Udruženje „BABY STEPS“.

 

Kopirati
Drag cursor here to close