Ljepotica iz Mostara

S vrha svijeta za Bljesak: Ti možeš napraviti razliku

U razgovoru za Bljesak.info Nataša, osim o detaljima s ove zanimljive modne ekspedicije i spavanju na -25 stupnjeva, govori i o životu u Milanu, te o onom što je danas asocira na rodni grad.
Lifestyle / Moda | 03. 02. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je sigurno nešto što neću nikad u životu zaboraviti'', govori Nataša Borozan, mostarska ljepotica na adresi talijanskog Milana, koja je, nakon godina osvajanja modnih piste širom svijeta, novim izazovom oborila Guinnessov rekord.

Naime, nakon što je postigla brojne uspjehe u svijetu mode, ova Mostarka osvojila je i Mount Everest, prošetala pistom najvišeg vrha svijeta i time postala prva ljepotica iz Bosne i Hercegovine, ali i regije čije je ime ovim avanturističkim podvigom upisano u Guinnessovu knjigu rekorda.

U razgovoru za Bljesak.info Nataša, osim o detaljima s ove zanimljive modne ekspedicije i spavanju na -25 stupnjeva, govori i o životu u Milanu, te o onom što je danas asocira na rodni grad.

Ja sam avanturističkog duha, bavim se manekenstvom od svoje 12 godine tako da ovo je bilo nešto najbolje što spaja moj karakter i posao. Ponosna sam na sebe i prošetala bih tom pistom opet, ukoliko bude prilika.

Bljesak.info: Kakva je bila vaša prva reakcija, je li bilo straha?
BOROZAN: Na ovaj izazov me pozvao talijanski fotograf Manuel Scrima na što sam odmah pristala. Bilo je straha jer nikad nisam mogla zamisliti da ću ja, koja sam zimogrizna, spavati na -25 stupnjeva gdje su mi se i trepavice ledile.

Foto: Privatna arhiva / S vrha svijeta

Bljesak.info: Kako je cijela ekspedicija protekla?
BOROZAN: Bilo je zaista mnogo teško, Ali ja sam skoro u svemu uživala, jer volim izazove i nikad mi ih dosta. Recimo ono što mi je najviše prijalo jeste priroda, adrenalin, novi prijatelji. Ono što je bilo teško jeste manjak kisika i hladnoća. Pili smo istopljeni kuhani snijeg, nije bilo vode u toaletima jer je u zimskim mjesecima zaleđena. Jeli smo rižu, spavali u vrećama za spavanje, al često obučeni u jakne, da bi stigli do vrha i uradili nešto posebno.

Bljesak.info: Cilj ovog modnog događaja je, promicanje održive mode i širenje svijesti o klimatskim promjenama. Ne mogu se svi popeti na Mount Everest, ali što je ono što bi mogli, ali ne činimo?
BOROZAN: Da bismo se borili protiv klimatskih promjena, moramo očuvati oceane. Na primjer, možemo kupiti ekološke proizvode za kućanstvo, kako ne bismo izbacili zagađujuće kemikalije u oceane. Možemo manje koristiti toplu vodu, ne pojačavati temperaturu grijanja bar u večernjim satima. Smanjiti meso u obrocima. Sve ovo ovisi o pojedincu, jer po mom mišljenu, ti sam možeš promijeniti svijet i kad bi svi po malo učinili razlika bi bila očigledna.

Bljesak.info: Već duže godina živite i radite u svjetskoj prijestolnici mode. Kakav je život u Milanu?
BOROZAN: U Milanu sam skoro deset godina i recimo da je prvih godina bilo dosta lakše i ljepše, ali tad sam i ja bila mlađa i nisam mnogo razmišljala. Milano kao grad je super lak za naučiti a i voljeti, ali mora se raditi dosta, biti brz i spreman za akciju, jer od puno obaveza dani prosto prolete.

Foto: Privatna arhiva / Manekenstvom se bavi od 12. godine

Bljesak.info: Koliko ste često u Mostaru i što vas danas, uz obitelj i prijatelje, veže za rodni grad?
BOROZAN: U Mostar ne idem često, jer i moj otac posljednjih godina živi i radi u Munchenu, tako dok obiđem sve, i odem na neko putovanje, dani odmora su gotovi. Ono što me najviše može vezati sada su najbolje uspomene.

Bljesak.info: Koja je prva asocijacija na Mostar?
BOROZAN: Nedostaje mi miris mog grada, a ono što me asocira na njega je Neretva i ljubav koja bez obzira na sve vlada ovim gradom.

Bljesak.info: Pratite li što se danas događa 'kod nas' i što je ono što vam smeta, odnosno ono što sprječava ovaj grad da bude bolji?
BOROZAN: Dok sam bila još tamo, falilo je dosta toga prvenstveno za mlade ljude, ali posljednjih godina vidim promjene na bolje i nadam se da ce napredovati i dalje u smislu arhitekture i oživjeti kao što je bio kad su moji roditelji bili mladi.

Foto: Privatna arhiva / Treba biti oprezan, nikako naivan...

Bljesak.info: Što reći onima koji sanjaju karijeru poput vaše?
BOROZAN: Da prije svega budu svjesni da nije lako i da rijetko igra sreća al više upornost i izdržljivost. Da trebaš biti oprezan, nikako naivan. Izabrati prave ljude s kojim surađivati, i tržište koje je dobro za vas izgled.

Bljesak.info: Osim svijeta mode, u čemu bi se mogli profesionalno vidjeti?
BOROZAN: Zasad sam nastavila u svijetu mode, otvorila svoj brand kojiće uskoro izaći u najboljim prodavaonicama svijeta. 'BORozaN' brand je eco friendly koristimo specijalne materijale koji su reciklirani. Imamo licencu za tisak sa Institutom Amedeo Modigliani, koji je jedan od najvećih umjetnika ikada.

Kopirati
Drag cursor here to close