Aleksandar Joksimović

Oblačio Jovanku, odbio Dior: Umro otac mode Jugoslavije

Smatra se začetnikom i jedinim oficijelnim dizajnerom visoke mode u socijalističkoj Jugoslaviji.
Lifestyle / Moda | 29. 03. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandar Joksimović, jedan od najpoznatijih modnih kreatora bivše Jugoslavije, preminuo je noćas u 88. godini, javljaju beogradski mediji.

Prema navodima, Joksimović je preminuo u bolnici "Dragiše Mišović" od posljedica zaraze korona virusom.

Joksimović je je obilježio jugoslovensku modnu scenu. Rođen je 29. lipnja 1933. godine u Prištini, a radio je i stvarao u Beogradu. Modnu karijeru je započeo 1960. godine, a 1997. godine odlazi u mirovinu i povlači se iz javnog života.

Smatra se začetnikom i jedinim oficijelnim dizajnerom visoke mode u socijalističkoj Jugoslaviji.

  / Joksimoć je odbio Dior

Jedna od njegovih haljina, iz kolekcije Simoda predstavljene u Moskvi, svojevremeno je bila najkopiraniji model u bivšoj Jugoslaviji. U Rusiji je njegovu kreaciju primijetio i Dior te mu dao ponudu za posao, no on je to odbio jer je želio razvijati modu u Jugoslaviji.

Zvali su ga kraljem makaza i njegovom pojavom dolazi do revolucionarne promjene tadašnje sumorne, uniformirane i neestetizirane odjeće socijalističkog režima.

Njegove modele nosile su slavne ličnosti, poput japanske princeze i Jovanke Broz.

  / Jovanka je voljela njegovu modu

O njegovim kreacijama pisali su i strani mediji.

Do kreacije ekstravagantne Simonide 1967. Joksimović je dizajnirao još dvije kolekcije za Nacionalni salon. Prvu kolekciju iz 1965. činili su modeli od kukičene i pletene vune, koja je podražavala autentične uzorke, dok je druga kolekcija iz 1966. bila nadahnuta različitim regionalnim narodnim nošnjama. Godine 1965. osnovan je list Bazar, Joksimović postaje modni urednik ovog časopisa, odmah po osnivanju.

Video: Mira Adanja Polak: Ekskluzivno - Video što drugi ne vide - Aleksandar Joksimović
Kopirati
Drag cursor here to close