KOZMETIČKA REVOLUCIJA

Mali kozmetički vodič za svaku ženu: Znate li što je clean beauty?

Kozmetička revolucija ''Clean beauty'' (''Čista ljepota''), ili ''Safe cosmetics'' (''Sigurna kozmetika''), pokrenuta je u Sjedinjenim Američkim Državama, od stotina tisuća zabrinutih Amerikanki.
Lifestyle / Moda | 02. 12. 2022. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najpopularnijih naziva u kozmetičkoj industriji posljednjih je godina ''Clean beauty'', a riječ je o svim proizvodima za njegu kože, kose, šminke i mirisa, od hidratantne kreme do maskare, šampona do sapuna.

Clean beauty 

Naime, zbog ekološke svijesti i sve veće brige za zdravlje i okoliš, mnogi su konačno počeli više razmišljati o tome što se zapravo nalazi u proizvodima koje nanose izravno na kožu.

Budući da koža upija određenu količinu onoga što na nju nanosimo, doista nije svejedno čime se njegujemo. A kozmetička industrija zna da potrošači sve više traže kozmetičke proizvode i kozmetiku koji nisu potencijalno štetni za kožu, piše Hina. 

Kozmetička revolucija ''Clean beauty'' (''Čista ljepota''), ili ''Safe cosmetics'' (''Sigurna kozmetika''), pokrenuta je u Sjedinjenim Američkim Državama, od stotina tisuća zabrinutih Amerikanki, u čijim se kozmetičkim proizvodima i dalje koristi ogroman broj sastojaka koji su u Europi zabranjeni.

Stoga nije trebalo dugo da ovaj trend prijeđe preko oceana i dobije važno mjesto u europskoj industriji ljepote. Upravo o ovoj vrsti kozmetike i njezinoj razlici u odnosu na ''standardnu'' kozmetiku, opširno piše i francusko izdanje kultnog magazina Vogue.

Što znači ''Clean beauty''?

Brendovi koriste izraz ''čisto''. kako bi naglasili da proizvodi ne sadrže određene sastojke (prirodne ili sintetičke) koje smatraju kontroverznima ili nesigurnima, poput parabena i talka. Ipak, problem je u tome što se bez propisa sve može nazvati ''čistim'' pa s obzirom na to da postoji mnogo naziva koji ulaze u kategoriju ''Clean beauty'', objasnit ćemo njihova značenja.

Natural (Prirodno, ili All Natural te U potpunosti prirodno)

Proizvod je napravljen od sastojaka iz prirode, bilo da su oni biljni, mineralni, ili životinjski i minimalno su modificirani. No, istina je da se malo sastojaka koristi onakvo kakvo je iz prirode. ''Prirodno'' ne znači uvijek zdravije, jer neke prirodne tvari mogu biti štetne. Stoga provjerite ima li proizvod Ecocert Natural Cosmetic pečat, koji potvrđuje da je barem polovina sastojaka proizvoda biljnog podrijetla.

Organski

Sastojci i formula proizvoda proizvode se bez štetnih pesticida. Činjenica je da je ovo jedino odobreno od institucija kao naziv koji se može voditi pod ''Clean beauty''. Zato obratite pažnju imaju li proizvodi certifikator koji ih deklarira kao organski od Europske unije, ili države iz koje dolazi.

Prirodno proizvedeno

Prirodni sastojci proizvoda podvrgnuti su kemijskoj obradi. Ipak, kada vidite ovaj, ili sličan pojam poput ''prirodnog podrijetla'', ili ''napravljen od prirodnih sastojaka'', potražite kvalifikator koji pokazuje na koji se
postotak sastojaka odnosi. Proizvod mora imati pečat od strane ministarstva, ili Europske unije.

Bez kemikalija

Proizvod ne sadrži štetne kemikalije poput formaldehida, toluena i olova. No, nisu sve kemikalije jednake; plus, svaki sastojak (prirodni, ili sintetički) sastoji se od kemikalija. Ispravno je jedino ako proizvod ima potvrdu od ministarstva, ili EU.

Netoksično

To bi trebalo značiti da proizvod nije štetan za ljude. I ovdje je riječ o velikoj zabludi, jer gotovo sve, čak i voda za piće, može biti štetna u velikim količinama. Zeleno, ili Održivo Ili, ''u prijevodu'', to su proizvodi koji su razvijeni s minimalnim sadašnjim i budućim utjecajem na okoliš.

Ipak, ovaj široki pojam obuhvaća sve, od onoga što se nalazi u proizvodu do načina na koji se proizvodi, pakira, distribuira i odlaže. Da je doista riječ o takvom proizvodu, potvrđuju jedino certifikati od ministarstava, ili Europske unije.

Veganska 

To pak znači da proizvod ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla, ili nusproizvode (npr. životinjske masti, pčelinji vosak itd.). To možete povjeriti jedino tako što ćete dobro proučiti sastav, jer mnogi danas stavljaju oznaku ''vegansko'', čak i kada to nije točno.

Bez okrutnosti

Ova oznaka označava da na proizvodu, ili njegovim sastojcima nisu provedena ispitivanja na životinjama. No, za proizvode bez okrutnosti pouzdani certifikati trećih strana mogu potvrditi da postupci brenda ne uključuju ispitivanje na životinjama.

Zato obavezno provjerite je li proizvod označen certifikatom Leaping Bunny, koji potvrđuje da formula i njegovi sastojci trenutno nisu testirani na životinjama.

Je li ''Clean beauty'' zaista bolja od ostalih proizvoda?

Za to, zapravo, nema pouzdanih dokaza, jer prirodno izvedeni i sintetički sastojci mogu biti korisni, ili štetni, ovisno o tome što su i kako su formulirani.

A mogu postojati i nedostaci u čistijim formulama u smislu
performansi: budući da istinski proizvodi za prirodnu ljepotu ne uključuju sintetičke sastojke, raznolikost s kojom se mogu formulirati je ograničenija, objašnjavaju znanstvenici GH Beauty Laba.

Zbog toga je moguće da djelotvornost i kozmetička svojstva čistih proizvoda za uljepšavanje poput teksture i mirisa budu inferiorna u odnosu na uobičajene formule.

U čistim kozmetičkim proizvodima može nedostajati nekih konzervansa, ili ih se može zamijeniti alternativnim, što može ograničiti i rok trajanja.

Možete li zaista u njezi koristiti samo ''Clean beauty''?

Iako je pojam ''Clean beauty'' djelomično zabluda, ipak, postoji mnogo načina na koje ćete otkriti je li doista riječ o takvim, neštetnim proizvodima i za kožu, ali i za okoliš. Stoga vam donosimo savjete kako odabrati najbolje prirodne i održive kozmetičke proizvode.

Provjerite sastojke

Da biste dublje proučili sastojke kozmetičkih proizvoda, obavezno pročitajte sve sastojke koji su dostupni i odobreni od strane vladinih tijela u vašoj državi.

Odaberite sastojke bez mirisa i boja

Proizvodi koji ne sadrže mirise, ili bojila, po svojoj su prirodi bolji za okoliš, jer koriste manje sastojaka i manje zagađuju okoliš, a moguće je da i bolje djeluju na kožu. Čak i miris iz prirodnih izvora može izazvati reakcije. No, brendovi nisu obvezni navesti sastojke koje daju ''miris'' na naljepnicama pa u mnogim slučajevima ne postoji način da se zna što se točno nalazi u tim proizvodima.

Kupujte manje ambalaže

Što je pakiranje manje, to je bolje za zemlju. Kada god je to moguće, potražite proizvode s manje komponenata i bez dijelova, ili materijala koji se ne mogu reciklirati i nepotrebnih elemenata poput vanjskih kutija.

Kupujte brendove koji recikliraju

Ovo je prilično lako provjeriti pažljivim čitanjem svih uputa na kozmetičkom proizvodu.

Kopirati
Drag cursor here to close