Funky Guerrilla

Iz BiH stiže neobična ponuda za Spice Girls

Ništa ne bi bilo čudno, da upravo kupovinom ovih majica ovaj ženski bend ne poziva na društvenu odgovornost, jer će sav zarađeni novac od prodaje biti doniran fondaciji „Comic Relief“
Lifestyle / Moda | 24. 01. 2019. u 17:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brend Funky Guerrilla privukao je pozornost pratitelja na Facebooku neobičnom objavom, upućenom poznatom britanskom ženskom sastavu Spice Girls, koji se ponovo vraća na svjetsku glazbenu scenu.

''Hej, Spice Girls, mi smo društveno odgovorna kompanija iz Bosne i Hercegovine i voljeli bismo da kreiramo vaše majice, jer to je ono što najbolje radimo! Garantiramo da vas neće boljeti glava, ukoliko nas angažirate! Uz to, samo smo nekoliko zemalja udaljeni od vas. Javite nam što mislite'', napisano je u ovoj zanimljivoj ponudi za djevojke.

Povod za ovakvu objavu je tekst, koji je podijeljen uz ovaj poziv, a koji je prije nekoliko dana objavio ''The Guardian'', a u kojem se navodi da promotivne majice ovog planetarno popularnog ženskog benda prave u tvornici u Bangladešu, gdje žene rade za satnicu od svega 35 penija. Ništa ne bi bilo čudno, da upravo kupovinom ovih majica ovaj ženski bend ne poziva na društvenu odgovornost, jer će sav zarađeni novac od prodaje biti doniran fondaciji „Comic Relief“, koja doprinosi ravnopravnosti žena u društvu, prenosi N1.

Da se iza majica zapravo, ironično, krije izrazita nejednakost, iskorištavanje moći i izrabljivanje otkriveno je kada je jedna zaposlenica tvrtke koja proizvodi majice ispričala u kakvim nehumanim uvjetima rade.

Primorane su raditi prekovremeno kako bi ispunile nemoguće visoke kvote, što znači da ponekad rade i po 16 sati te ostaju na poslu i do ponoći. One radnice koje ne uspiju ispuniti zadatak, izložene su verbalnom maltretiranju, a često moraju raditi čak i ako su bolesne.

Jedna krojačica koja je također željela stati anonimna kaže kako je više od pet godina radila u tvornici za tek nešto više od 9000 taka mjesečno.

''Jedva da smo išta dobivale. Plaće su zaista minimalne. To nije dovoljno za život'', rekla je zaposlenica koja od silnog posla ima problema s leđima te kaže da ona i njezin sedmogodišnji sin jedna preživljavaju.

''Šefovi nam se obraćaju jako grubim načinom i vrijeđaju nas. Govore nam da to nije tvornica našeg tate i ako nam se ne sviđa te ako ne možemo ispuniti kvote, da slobodno možemo otići. Neke žene to ne mogu podnijeti pa daju otkaz. Prošli mjesec otkaz je dalo nekoliko mojih kolegica'',rekla je, dodavši da u tvornici u Interstoffu u Gazipuru, udaljenom oko tri sata vožnje od glavnoga grada Dhake, radi oko 4000 ljudi.

Kompanija kojoj je povjeren zadatak izrade majica je belgijski brend Stanley/Stella, koji tvrde da su strogo nadzirali čitav proces.

''Imamo dokaze da nadzor nije izvršen kako treba te da tvornice u Bangladešu krše zakon o radu kao i ljudska prava '', rekla je za Guardian voditeljica organizacije Rad iza etikete Dominique Muller.



Da skandal s majicama Spice Girlsa doista daleko seže, svjedoči i činjenica da je jedan od vlasnika tvornice Interstoff i Shahriar Alam, ministar vanjskih poslova u autoritarnoj vladi Bangladeša, izjavio je da je “novinarima u cilju njegovo ime povezati s nedopuštenim radnjama”.

Glasnogovornik Spice Girls je izjavio da su ovim saznanjem članice benda i njihov tim duboko šokirani i zabrinuti, te da nisu imali ove informacije, kao i da im je veoma žao zbog uvjeta rada u Bangladešu. Ističu da će osobno pokrenuti istragu o uslovima rada u tvornici gdje su ovi popularni proizvodi nastali.

Hoće li Spice Girls prihvatiti poziv i preusmjeriti proizvodnju u Bosnu i Hercegovinu, tek ćemo vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close