Bosanskohercegovačko-hrvatski

Tornjak napokon priznat kao pasmina

Pastirski pas tornjak napokon je priznat kao pasmina na oduševljenje uzgajivača u BiH i Hrvatskoj
Lifestyle / Životinje | 10. 11. 2017. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak priznat je kao pasmina na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) održanoj u Leipzigu.

Nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, tornjak je definitivno priznat kao pasmina za čiji spas su zaslužni kinolozi koji su prije više od 45 godina krenuli u borbu protiv izumiranja tornjaka i u njihov uzgoj.

Prvi poznati zapisi o tornjacima datiraju iz 11. stoljeća. Svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi od riječi tor, ograđenog prostora za ovce.

Bljesak.info / Tornjak

Oduševljenje ovom vijesti ne kriju ni hercegovački uzgajivači tornjaka, a jedan od njih je i Mile Nogalo iz Uzarića kod Širokog Brijega koji šest godina aktivno uzgaja ovu pasminu, a trenutačno ima 11 tornjaka.

''Napokon smo dočekali i tu potvrdu, izuzetno mi je drago zboga toga. Tornjaka preporučam svakome, jako je inteligentan i miroljubiv pas, voli djecu, a također je i dobar čuvar. Svi mi koji imamo tornjake reći ćemo vam da je to čista ljubav. Kada nakon posla dođete kući i odete do svojih tornjaka, to je pravi odmor za dušu i tijelo. Tko je jednom imao tornjaka, neće poželjeti drugu pasminu'', izjavio je za Bljesak.info Nogalo, inače član Kinološkog kluba ''Tornjak'' iz Posušja koji redovno sa svojim psima posjećuje natjecanja i izložba pasa te često odnosi brojna priznanja.

Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava ovih dana u Leipzigu, Njemačkoj, tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenog.

Podsjećamo, službena maskota Europskog rukometnog prvenstva, koje će se održati u siječnju 2018. godine u Hrvatskoj, je pas tornjak pod imenom ''Tor''.

Bljesak.info / Mile Nogalo osvojio 1. mjesto sa svojim tornjakom
Kopirati
Drag cursor here to close