Island

Stotine ovaca zarobljene na Islandu nakon erupcije vulkana

Jedan farmer u ponedjeljak navečer nagovorio je spasilačke službe da evakuiraju trideset ovaca koje je ostavio na rubu grada, a još 270 ovaca nalazi se na opasnim mjestima.
Lifestyle / Životinje | 16. 01. 2024. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko dvjesto ovaca još uvijek se nalazi na području na kojem je eruptirao vulkan, u blizini gradića Grindavika na Islandu. Uskoro započinje akcija spašavanja, prenosi Guardian.

Životinje, koje su danima  bez hrane i vode, na početku katastrofe nisu bile prioritet. Aktivisti za zaštitu životinja digli su uzbunu kad su vidjeli da se, kako kažu, skupi strojevi spašavaju prije živih bića. 

"Vlasti nisu bile svjesne ugroženih životinja na području"

Jedan farmer u ponedjeljak navečer nagovorio je spasilačke službe da evakuiraju trideset ovaca koje je ostavio na rubu grada, a još 270 ovaca nalazi se na opasnim mjestima.

Anna Berg Samúelsdóttir, članica predsjedništva Asocijacije za zaštitu životinja Islanda, rekla je da vlasti nisu bile svjesne ugroženih životinja na području. "Neke od životinja su na poljima. To će biti problematično jer je to područje jako opasno. A neke od životinja su zaključane u štalama. Problem je što ima ovaca i usred grada, gdje je najopasnije. Pojavile su se pukotine u tlu i zemlja se pomaknula čak za 1.4 metra", rekla je. Dodala je da je prema procijeni 300 ovaca još u opasnosti.

Puno pukotina

"Pukotine postaju veće i dublje. Ima puno pukotina koje ne možete vidjeti na površini. Možda se čini kao da je sve u redu, ali postoji velika jama pod asfaltom ili zemljom. Jučer je jedan spasilac propao kroz asfalt", nastavila je Samúelsdóttir, prenosi Index.

Podsjećamo, vulkanska erupcija koja je pogodila Island i prijetila zahvatiti grad na obali izgleda da se smirila u utorak ujutro, premda vlasti i geolozi upozoravaju da je još opasna.

Kopirati
Drag cursor here to close