Propisi

Zbog vučjaka pred sudom – Čega se vlasnici pasa moraju pridržavati, a nisu

Ovo je bio još jedan u nizu napada pasa na ljude, a Mostarci se, barem većina njih, ne pridržava propisa i zakona kad su u pitanju kućni ljubimci.
Lifestyle / Životinje | 16. 01. 2024. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podiglo je optužnicu protiv Mostarca nakon što je njegov pas napao i izgrizao djevojku.

Naime, 31. srpnja prošle godine u mostarskom naselju Ilići ženska osoba (2002.) zadobila je lakše tjelesne ozljede nakon što je izgrizao pas.

Kazne

Policija je tada priopćila kako se incident dogodio u 7:05 kada se ženska osoba mimoišla sa susjedom (1956.) koji je vodio psa na povocu. Kako je potvrđeno iz MUP-a HNŽ-a, pas se u jednom trenutku "trznuo", napao djevojku i nanio joj ozljede po lijevoj ruci.

Ovo je bio još jedan u nizu napada pasa na ljude, a Mostarci se, barem većina njih, ne pridržava propisa i zakona kad su u pitanju kućni ljubimci.

Tako se na ulicama rijetko može vidjeti pas s brnjicom iako je propisano da je psi u šetnji moraju imati.

U Zakonu o javnom redu i miru koji vrijedi na području HNŽ-a propisana je kazna od 100 KM za onoga tko na javnom mjestu izvodi psa ili druge životinje bez povodca ili brnjice ili tko dovede psa ili druge životinje na mjesto gdje to nije dopušteno.

Prema istom zakonu, novčanom kaznom od 400 do 700 KM će se kazniti za prekršaj vlasnik životinje, ako njegov ljubimac prouzroči teže posljedice ili narušeno zdravlje i život ljudi ali i tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način nehumano postupa s njima.

Opasan pas i kakica

Zakon na razini Federacije BiH pak propisuje novčanu kaznu ili zatvorsku kaznu do šest mjeseci za osobe koje pse ili druge opasne životinje izvode na javna mjesta bez brnjice i bez čuvanja na taj način izazivajući opasnost i ugrožavajući živote. Ako pas nekoga ozlijedi, vlasnik može biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju i do tri godine.

Na snazi je i Pravilnik o držanju opasnih životinja koji definira da je ''opasan pas'' bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede,  uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom te pas pasmine terijera tipa bull koji ne potječe iz uzgoja i njegovi križanci.

Pored ovoga, držanje pasa definirano je i Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja BiH te Pravilnikom o zaštiti pasa koji se drže kao kućni ljubimci, a kazne za kršenje zakonskih odredbi kreću se od 30 KM do 10.000 KM.

Zakonski je definirano i čak i to da mogu biti kažnjeni vlasnici ljubimaca ''čija životinja svojim glasanjem narušava javni red i mir'' ali i oni koji ne kupe izmet iza svojih ljubimaca. Tako kazna za pseću kakicu može iznositi i do 1.500 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close