Sarajevo

Više od 200 sudionika iz 12 država svijeta na kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Kongres je idealno mjesto za usvajanje novih znanja o najnovijim svjetskim dostignućima iz oblasti pčelarstva i proizvodnje i primjene pčelinjih bolesti.
Lifestyle / Životinje | 12. 11. 2022. u 11:27 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima ovog vikenda održava se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kongres je pokrenut 2016. godine, a organizatori ovogodišnjeg Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja” BiH, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, oba pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska).

Suorganizatori Kongresa su The European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Hrvatska), Savez pčelara Federacije BiH, Savezi pčelara Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Multi Lab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne privredne komore Tuzla, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar“, Požega (Hrvatska) Agencija za certifikaciju halal kvalitete BiH.

Na kongres je prijavljeno najmanje 30 predavača koji će kroz kroz opće teme, sekcije zdravlje pčela i pčelinje bolesti, tehnologija pčelarenja, radovi iz prakse, tehnologija prerade pčelinjih proizvoda, standardizacija i kvaliteta pčelinjih proizvoda, apiterapija i apiturizam predstaviti istraživanja i time dati doprinos razvoju pčelarstva, ne samo u BiH nego i u regiji.

Kongres je i ove godine međunarodnog karaktera, a sudjelovanje su najavili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Rumunjske, Turske, Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Njemačke.

Organizatori navode da je kongres idealno mjesto za usvajanje novih znanja o najnovijim svjetskim dostignućima iz oblasti pčelarstva i proizvodnje i primjene pčelinjih bolesti, ali i mjesto gdje se mogu razmijeniti znanje i iskustvo.

Profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli u mirovini i utemeljitelj kongresa Midhat Jašić kazao je kako je ovaj događaj izuzetno važan, jer povezuje akademsku zajednicu, pčelare, prerađivače pčelinjih proizvoda i druge aktere u pčelarstvu.

”Ovo je manifestacija koja, ne samo da je značajna za BiH nego je i regionalno značajna, jer okuplja sve one koji su zainteresirani za razvoj pčelarstva i proizvodnju pčelinjih proizvoda općenito“, kazao je Jašić.

Senad Hodžić, predsjednik Saveza pčelara Tuzlanskog kantona i član predsjedništva organizacije Kongresa pčelarstva, podsjetio je kako su pčelari unazad tri godine imali loše godine.

Ove godine, kazao je Hodžić, “sreća im se malo osmjehnula“.

”Imali smo prosjek od 20 do 25 kilograma meda po košnici što nam je omogućilo da pokrijemo gubitke u ranije tri godine. Kada je u pitanju Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, ovdje će biti prisutno više od 100 pčelara što znači da je interesiranje pčelara za Kongres izuzetno veliko”, kazao je Hodžić.

Pčelari imaju priliku usvojiti nova znanja i razmijeniti stečena iskustva.

“Svaki pčelar je mali apiterapeut i on proizvodi za sebe i svoje kupce određene apiterapeutske proizvode i plasira na tržište BiH“, kazao je Hodžić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić govorio je o podršci koju Vlada pruža razvoju pčelarstva u KS. Dodao je kako je Ministarstvo shvativši značaj ovakvih događaja uplatilo kotizacije za učešće sarajevskih pčelara na Kongresu.

Osvrnuo se i na poticaje, istaknuvši kako pčelari u KS imaju najbolje poticaje kada je u pitanju njihov vid proizvodnje. Najavio je nastavak podrške u tom pogledu.

Na jednom mjestu bit će okupljeni pčelari, akademska zajednica, liječnici, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i svi oni koje zanima zdravlje i zdrav način života u skladu sa prirodom.

Tijekom dva dana planirano je sudjelovanje više od 200 sudionika iz 12 država svijeta.

Na kraju godine će biti donesena rezolucija koja će biti svojevrsna smjernica pčelarima do sljedećeg kongresa.

Kopirati
Drag cursor here to close