Venezuela

Upozorenja o puževima koji mogu prenijeti meningitis na ljude

Upozorenja o puževima su postavljena na društvenim mrežama, a lokalne vlasti koordiniraju akcije prikupljanja tih životinja.
Lifestyle / Životinje | 12. 11. 2022. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadni dio Venezuele suočava se sa najezdom divovskih afričkih puževa koji mogu prenijeti meningitis na ljude i predstavljaju štetu za usjeve, prenosi portal televizije N1.

Vjeruje se da je do najezde tih puževa došlo zbog nedavnih jakih padalina na tom području, upozorile su lokalne vlasti.

Prve kolonije divovskog podsaharskog puža uočene su početkom studenog na obali jezera Marakaibo i okolici. Potom su se puževi pojavili i u drugim susjednim područjima.

Lokalne vlasti su navele da se na nekim mjestima pojavi dnevno od 350 do 400 puževa i dodale da je tijekom jedne dvosatne operacije prikupljanja pronađeno 437 puževa.

Upozorenja o puževima su postavljena na društvenim mrežama, a lokalne vlasti koordiniraju akcije prikupljanja tih životinja.

Taj puž cijenjen u industriji kozmetike, prisutan je u Venecueli od 1997. godine, a s najezdom su se stanovnici ove države već jednom suočili 2017. godine. Puževi se brzo razmnožavaju, a pored toga što su štetočine, mogu ugroziti i zdravlje ljudi jer su prijenosnici nekih bolesti kao što je meningitis.

Vlasti američke savezne države Floride u srpnju su uputile upozorenje na moguću invaziju divovskih puževa koji mogu narasti i do dužine od 20 centimetara.

Kopirati
Drag cursor here to close