Tachymenoides harrisonfordi

Novootkrivena vrsta zmije dobila ime po glumcu Harrisonu Fordu

Tachymenoides harrisonfordi je vitka zmija duga do 40,6 centimetara i nije opasna po ljude.
Lifestyle / Životinje | 16. 08. 2023. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se legendarni lik iz filmova "Indiana Jones", kojeg je glumio Harrison Ford, zapravo boji  zmija, jedna vrsta ovog reptila je sada dobila ime po holivudskom glumcu.

Novootkrivena vrsta zmije u Peruu dobila je ime Tachymenoides harrisonfordi u čast legendarnom glumcu koji se zalaže za zaštitu okoliša.

Ford je potpredsjednik neprofitne organizacije Conservation International, a po njemu je ranije nazvana i vrsta mrava te pauka.

"Znanstvenici nastavljaju nazivati bića po meni, ali to su uvijek ona koja užasavaju djecu. Ne razumijem. Slobodno vrijeme provodim u šivanju, pjevam uspavanke svojim biljkama da se ne boje tijekom noći", izjavio je Ford.

Za razliku od lika kojeg glumi, Indiane Jonesa, Ford je u više navrata istaknuo da zapravo voli zmije.

"Zmija ima oči u kojima se možete 'utopiti'. Većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode, vjerojatno bismo bili prijatelji ranih šezdesetih. Ovo je podsjetnik da još uvijek ima toliko toga za naučiti o našem divljem svijetu. Ljudi su mali dio ogromne biosfere", rekao je Ford.

Novu vrstu zmije su u Nacionalnom parku Otishi u Peruu otkrili peruanski i američki znanstvenici.

Tachymenoides harrisonfordi je vitka zmija duga do 40,6 centimetara i nije opasna po ljude.

"Za biologe je opisivanje i imenovanje nove vrste jedna od najznačajnijih aktivnosti tijekom krize biodiverziteta. Samo poznati organizmi mogu biti zaštićeni", izjavio je vodeći znanstvenik projekta Edgar Lehr.

On se nada da će ovo otkriće skrenuti pažnju na krizu izumiranja s kojom se suočavaju vrste širom svijeta. Gmizavci su posebno skloni izumiranju.

Po Fordu je 1993. godine ime dobio kalifornijski pauk Calponia harrisonfordi, a nekoliko godina kasnije je po njemu nazvan i mrav Pheidole Harrisonfordi.

Kopirati
Drag cursor here to close