Kojeg kućnog ljubimca odabrati
Koji je kućni ljubimac idealan za vas, nadamo se kako će vam ovaj tekst pomoći

Kojeg kućnog ljubimca odabrati

Lifestyle / Životinje | 04. 12. 2018. u 10:31 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije nego donesete odluku o kupnji ili udomljavanju kućnog ljubimca, morate si postaviti neka vrlo bitna pitanja.

Kakav je vaš ritam života i koliko vremena možete posvetiti kućnom ljubimcu?

Ribice zasigurno iziskuju najmanje vremena. Nema šetnji ili maženja, što nekima može biti prednost ili nedostatak. Sigurno je da su idealan kućni ljubimac za osobe alergične na dlaku ili koje boluju od astme i drugih bolesti respiratornog sustava.

Kojim budžetom raspolažete?

Bilo da se odlučite na udomljavanje kućnog ljubimca ili kupnju, troškovi nisu samo prolazna stavka prilikom nabave same životinje i opreme, već su trajna stavka iz mjeseca u mjesec, kako za hranu tako i za troškove veterinara te potrošnih materijala poput pijeska za toalet, piljevine kod sitnijih životinjica, itd.

Što vaši ukućani misle o novom ljubimcu?

Živite li s partnerom, imate li djecu ili cimera, bitno je iznijeti sve stavove prilikom samog odabira kućnog ljubimca jer se očekivanja o suživotu s ljubimcima razlikuju od osobe do osobe. Svi se ukućani moraju usuglasiti oko brige za istog (hranjenje, šetanje itd.).

Foto: gianaterranovaphotography / Ilustracija

Gdje se vidite u sljedećih 5 i više godina?

Ako planirate putovati, morate dobro isplanirati možete li na svoja putovanja povesti svog kućnog ljubimca jer oni u brojnim smještajnim objektima nisu dobrodošli. Za ovakve i slične situacije najbolje je stvoriti mrežu potencijalnih “čuvalica” unutar kruga obitelji ili prijatelja, ili se odlučiti na nešto skuplju varijantu servisa za čuvanje i hotela za kućne ljubimce.

Na koliko štete ste spremni?

Odrasta li ljubimac u stanu, morate biti spremni na čišćenje izmeta, izgreben ili izgrizen namještaj.

Jeste li spremni svakodnevno čistiti za svojim ljubimcem?

Držanje većine kućnih ljubimaca podrazumijeva čišćenje dlake po kućanstvu, čišćenje njegove nastambe i drugih mjesta u kojima ljubimac boravi tijekom dana. Ta stavka uključuje i čišćenje samog ljubimca, pogotovo ako je vrsta koju izvodite u šetnju.

Tek nakon što ste pozitivno odgovorili na gore navedena pitanja, vrijeme je da odaberete pravog kućnog ljubimca za sebe. U nastavku vam donosimo par činjenica o najzastupljenijim kućnim ljubimcima.

Foto: gohousemaids.com / Jeste li spremni čistiti za ljubimcem?

RIBICE

Životni vijek ribica u akvariju je tri do pet godina. Idealne su kao kućni ljubimci djeci mlađoj od 10 godina. Akvarij s biljkama i ostalim ukrasima može postati i ukras vašeg doma bez obzira na veličinu. Ribe će rasti onoliko koliko imaju prostora, ali općenito se smatra da je za 1 cm dužine ribe potrebna 1 litra vode. Voda iz slavine nije pogodna za punjenje akvarija zbog količine klora koji sadrži te ga treba ukloniti specijalnim pripravcima.

Video: Kada riba voli svog gazdu

PAPIGE

Životni vijek papiga je različit ovisno vrsti. Tigrice žive 10-ak godina, nimfe od 20 do 25 godina, dok are i pojedine veće vrste mogu živjeti i preko 70 godina. Za držanje tih životinja potrebna je krletka dovoljno velika da svaka papiga ima mjesta raširiti krila. Male papige su lakše za održavanje od velikih. Vrlo su inteligentne životinje koje zahtijevaju interakciju i pažnju vlasnika te vole kad im se priča.

Video: Ako se odlučite za papige.... 

HRČCI, ZAMORCI I KUNIĆI

Životni vijek hrčka iznosi od 2 do 3 godine, zamorca od 4 do 8, a kunića 8 do 10 godina. Od opreme vam je potreban kavez, stelja, hranilica, pojilica, igračke i kućica. Iako su mali, iziskuju malo više brige i čišćenja, stoga nisu baš namijenjeni djeci mlađe dobi. Prilikom kupnje obratite pažnju na temperament životinje, jer se on razlikuje od životinje do životinje. Neki se vole maziti, dok su drugi povučeni. Kunići moraju imati dovoljno dnevne aktivnosti. Provedu li većinu vremena zatvoreni u kavezu, živjet će kraće i imat će slabiju kvalitetu života. Loše podnose stresne situacije, osjetljivi su na propuh i ekstremne temperature, bilo da se radi o velikim vrućinama ili o hladnoći. Možete ih puštati da se slobodno kreću po stanu, no pripazite na strujne žice i kućne biljke koje mogu biti toksične i štetne po njihovo zdravlje. Svog kunića morat ćete voditi veterinaru na rezanje zubi i noktiju svaka 2 do 3 mjeseca, pa morate računati i na taj trošak. Vrlo su umiljati i vole se maziti.

Video: Mali predivni glodari

MAČKE

Mačke žive između 10 i 17 godina. Za život u kući ili stanu trebat ćete posudu za obavljanje nužde (s pijeskom). Mačka voli imati miran i topao kutak u koji ćete smjestiti njezinu košaru s mekanim jastukom za spavanje i ljenčarenje, u kojem će provesti čak dvije trećine dana, odnosno oko 16 sati. Za održavanje njezine dlake bit će vam dovoljan češalj ili četka i specijalizirani šampon. Kako bi smanjili mogućnost grebanja po namještaju, kupite svojoj mački grebalicu. Mačke su vrlo samostalne, zaigrane i privržene. Jako se vole maziti, ali ne na naredbu već kada one to odluče, piše point.

Video: Funny cats

PAS

Životni vijek pasa ovisi o pasmini i kreće se od 9 do 20 godina. Prije odabira psa dobro se informirajte o karakteristikama pasmine, kako ne bi uslijedila neugodna iznenađenja. Svaka životinja ima svoj karakter. S odgojem pasa potrebno je započeti već u najranijoj dobi i provoditi ga postepeno. Ako ne znate ništa o dresuri, taj posao povjerite stručnjacima u školama za dresuru. U sve aktivnosti je dobro uključiti i dijete jer se odnos prema životinjama uči. Psi su uglavnom odane životinje, vrlo su ovisni o čovjeku i zahtijevaju mnogo brige, najviše od svih do sad spomenutih životinja – od hranjenja do šetnji, barem tri puta na dan po pola sata. Želite li omogućiti svom psu kvalitetan život, potrebno je svakodnevno održavati higijenu i redovito ga voditi veterinaru kako biste spriječili nastanak bolesti.

Video: Psi koji se ne vole kupati
Kopirati
Drag cursor here to close