Supovi

Pušteno 14 ugroženih ptica kako bi se povećala populacija koja je pred izumiranjem

Gubitak supa je čest i to je nešto što je posebno zabrinjavajuće
Lifestyle / Životinje | 29. 09. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštitnici prirode na Cipru su u petak pustili bjeloglave supove u divljinu, u najnovijem pokušaju da se poveća kritično ugrožena populacija tih ptica strvinara.

Broj supova na istočnom mediteranskom otoku najmanji je u Europi jer su zbog slučajnog trovanja ili promjene tehnika uzgoja ostali bez hrane.

Četrnaest supova iz Španjolske pušteno je u petak u brda sjeverno od grada Limassola, čime je populacija ovih ptica sada na "otprilike" 29.

Koordinatori projekta BirdLife, Game Service, Vulture Conservation Foundation i Terra Cypria prošle su godine u divljinu pustili 15 bjeloglavih supova. Od toga je 11 preživjelo.

Zaštitnici prirode u prošlosti su nekoliko puta pokušali povećati populaciju supova, uključujući uvoz ptica s Krete. Istraživanja su pokazala da bi bez pravovremene intervencije za rješavanje uzroka smrti supova ptice mogle izumrijeti na otoku u roku od 15 godina, kažu organizacije.

"Gubitak supa je čest i to je nešto što je posebno zabrinjavajuće", stoji u priopćenju zaštitnika prirode.

Supovi se hrane lešinama mrtvih životinja, što je učinkovit način za sprječavanje širenja bolesti. Oni mogu umrijeti ako se hrane lešinom koja je bila otrovana, na primjer lisice koju stočari smatraju prijetnjom, pa je često truju. Korištenje otrovnih mamaca na Cipru je nezakonito, ali se događa.

Određeni broj ptica opremljen je satelitskim uređajima za praćenje dan prije puštanja, kako bi se pratilo njihovo kretanje.

Sve supove puštene prošle godine ‘donirala‘ je regija Extremadura u Španjolskoj u kojoj živi 90-95 posto europske populacije supova. Sljedeće godine stići će još 15 supova koji će biti pušteni u divljinu.

Kopirati
Drag cursor here to close