Jeste li znalI?

Ovo su jedine ptice koje mogu letjeti unatrag

Kolibriji su zaista jedinstvene ptice koje imaju mnoge nevjerojatne sposobnosti.
Lifestyle / Životinje | 18. 09. 2023. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolibriji su fascinantne ptice koje su jedinstvene po mnogim svojim karakteristikama.

Kolibri ptica živi na američkom kontinentu, a poznata je po blistavom perju koje svjetluca i prelijeva se u svim duginim bojama. To je posljedica interferencije svjetlosti do koje dolazi reflektiranjem sa tankim, rožastim lamelama u perju.

Najveći broj kolibri ptica živi u suptropskim i tropskim krajevima, a manji broj vrsta koje žive širom kontinenta stalno putuju u potrazi za cvijećem koje vole.

Smanjuju tjelesnu temperaturu

Ipak, većinu kolibri ptica pronalazi se oko ekvatora, dok manji broj živi u prašumama.

Zbog toga što su tropske noći kolibri pticama teško podnošljive, one svoju tjelesnu temperaturu sa 42 stupnja smanjuju na 12 stupnjeva, a uz to i usporavaju disanje sa normalnih 250 udisaja u minuti na jedan udisaj u pet minuta. Ove ptice imaju vrlo brz metabolizam i moraju jesti svakih nekoliko minuta kako bi održali energiju.

Tako sve tjelesne funkcije svode na minimum koji im je potreban za preživljavanje.

Let unatrag

Kolibriji su jedine ptice koje mogu letjeti unatrag. To je zbog jedinstvene građe njihovih krila, koja mogu rotirati u svim smjerovima. Ova sposobnost omogućuje kolibrijima da se lako kreću u svim smjerovima, uključujući i unatrag.  Mogu letjeti brzinom od do 30 milja na sat.

Ova najmanja prica na svijetu, ima i vrlo male noge koje im ne koriste za hodanje. Koriste ih samo za hvatanje za grane ili cvijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close