16.3.

Danas je Svjetski dan pandi!

I unatoč njihovom slatkom raspoloženju, skloni su se izolirati u divljini. Većinom jedu biljke i ne hiberniraju zimi kao mnogi drugi medvjedi.
Lifestyle / Životinje | 16. 03. 2024. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Dan pandi 16. ožujka skreće se pozornost na jednog od najjedinstvenijih medvjeda na svijetu.

Pande su također jedna od najugroženijih i najomiljenijih životinja na svijetu. Konzervatori i ljubitelji životinja šire riječ o sve većim naporima međunarodne zajednice posvećene zaštiti i obnavljanju staništa.

#NationalPandaDay

Osnovna jezgra velikih pandi nalazi se u Kini, a one su članovi obitelji medvjeda (Ursidae). Njihovo brzo smanjivanje staništa veliki je uzrok zabrinutosti. Kao ugrožena vrsta, uspješni programi uzgoja pandi rijetki su. U divljini ih ima otprilike samo 1.864 (prema Svjetskom fondu za prirodu) i 100 živi u zoološkim vrtovima diljem svijeta.

S bijelim licem, crnim očima i tijelom, pande su lako prepoznatljive. Međutim, njihova crno-bijela boja dizajnirana je za njihovo prirodno stanište. Oni nestaju u snježnim planinama i umjerenim šumama jugozapadne Kine. I unatoč njihovom slatkom raspoloženju, skloni su se izolirati u divljini. Većinom jedu biljke i ne hiberniraju zimi kao mnogi drugi medvjedi.

Kako obiilježiti Dan pande?

- Podijelite svoju ljubav prema pandama! To možete učiniti tako da saznate više o njima i podržite svetišta za pande.
- Promovirajte načine zaštite njihova sve manjeg staništa.
- Podržite programe uzgoja i istraživanja.
- Pogledajte dokumentarac o pandama. Režiser Lu Chuan snimio je "Rođen u Kini". Prati ne samo obitelj pandi, već i zlatne majmune i snježnog leoparda. Drew Fellman i David Douglas režiraju "Pande". Istraživači iz Istraživačke baze Chengdu za uzgoj divovskih pandi pokušavaju podići program na potpuno novu razinu.
- Koristite #NationalPandaDay na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close