Ne pare se

Jedine velike pande u Britaniji nakon 12 godina vraćene u Kinu

Poznato je da je velike pande teško uzgajati u zatočeništvu jer gube interes za parenje prirodnim putem - ili jednostavno ne znaju kako.
Lifestyle / Životinje | 05. 12. 2023. u 11:03 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedine velike pande na području Velike Britanije vraćene su u ponedjeljak u Kinu nakon što su u zoološkom vrtu u Edinburghu provele 12 godina, ne uspijevši osigurati potomstvo.

Ondje su se nadali da će ženka Tian Tian i mužjak Yang Guang imati mlade, no to im nije uspjelo. 

"Tužno je što se Tian Tian nije razmnožavala ovdje, naravno da bismo jako voljeli da se to dogodilo, ali nije neobično u slučaju velikih panda", rekao je Simon Girling, voditelj veterinarske službe u Kraljevskom škotskom zoološkom društvu (RZSS).

Provest će neko vrijeme u karanetni

"Tužni smo što odlaze, to su dvije divne individue koje smo jako dobro upoznali", dodao je.

Pande će po dolasku u Kinu provesti neko vrijeme u karanteni prije nego što se vrate u rezervat blizu Chengdua, glavnoga grada jugozapadne kineske pokrajine Sečuan. Ondje na području planina Qionglai i Jiajin, na području od 9245 km2 živi i razmnožava se više od 30 posto svjetske populacije jako ugroženih velikih panda.

Stigle su 2011.

Tian Tian i Yang Guang u zoološki vrt u Edinburghu stigle u prosincu 2011. u sklopu desetogodišnjeg sporazuma između RZSS-a i Kineske udruge za zaštitu divljih životinja, koji je kasnije produljen za dvije godine. No ubrzo je postalo jasno da njih dvoje nisu željni parenja.

Stručnjaci iz Edinburgha i veterinari iz Kine bezuspješno su ih osam puta pokušali umjetno oploditi. Svi su pokušaji prekinuti 2021. nakon što je Yang Guang kastriran zbog raka testisa.

Poznato je da je velike pande teško uzgajati u zatočeništvu jer gube interes za parenje prirodnim putem - ili jednostavno ne znaju kako.

Kopirati
Drag cursor here to close