Vrsta ribe

Volite jesti sardine? Danas slavimo njihov dan

Srdela (Sardina pilchardus) je riba izdužena tijela pri kojem je gornji dio tijela modrozelenkast, a prema donjem boja prelazi u srebrnu.
Lifestyle / Hrana | 24. 11. 2023. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan 24. studeni nacionalni je dan sardina, riba za koju je većina ljudi čula premda ih mnogi nikad nisu ni probali. Nevjerojatan je izvor B12 i Omega masnih kiselina. Poput ostalih namirnica koje dobivamo iz mora i sardine su bogate proteinima.

Pritom se ne smije zaboraviti na ulogu proteina u održavanju osjećaja sitosti, što će spriječiti nepotrebno grickanje između obroka. Sardine su i odlična hrana za mozak jer djeluju na moždane funkcije i potiču pamćenje, piše Nacional.hr

Srdela (Sardina pilchardus) je riba izdužena tijela pri kojem je gornji dio tijela modrozelenkast, a prema donjem boja prelazi u srebrnu. Uzduž bokova se proteže modra boja s nekoliko crnih mrlja, a na škržnim preklopcima urez nalik na zvijezdu. Tijelo joj je prekriveno većim ljuskama. Naraste najviše do 25 cm duljine i 8 dkg težine, dok je prosječna težina oko 3 dkg.

U Jadranu je najveća koncentracija oko zapadne obale Istre, lošinjski arhipelag, istočno od otoka Olib, vanjska strana Dugog otoka, Paklinski otoci, Vis i Palagruža, te južni kraj obale Pelješca i otoci Mljet i Lastovo.

Kopirati
Drag cursor here to close