Pojava novih riba

Nove vrste otrovnih riba uočene u Jadranu

U Jadranu su se pojavile ribe koje nisu karakteristične za ovo more, građani su pozvani da prijave sve strane vrste koje primijete.
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 08. 2023. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Unsplash / Jadransko more

U Jadranskom i Sredozemnom moru zabilježena je pojava novih vrsta riba, i to otrovnih, neuobičajenih za ovo morsko područje.

Tijekom 2022. i 2023. godine prvi put je zabilježena pojava nekih novih vrsta riba, a jedna od njih je tzv. riba vjeverica.

Nedavno je u Jadranskom moru zabilježena vrsta gonič iglica (Tilosurus crocodilus), dok se riba vjeverica prvi put pojavila u Jadranskom moru 2022. godine u Italiji kod Trsta.

Foto: Wikimedia / Tylosurus crocodilus (Péron & Lesueur, 1821). Engleski naziv: Hound needlefish. Hrvatski naziv (prijedlog): Gonič iglica. Obitelj: Belonidae (Iglice)


Kako su rekli iz hrvatskog Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, ovo je suptropska riba atlantskog porijekla, koja u svom prirodnom rasprostranjenju živi duž koraljnih grebena na dubini od nula do 180 metara.

''Živi u crvenom moru i vodama Južne Afrike i Perzijski zaljev, Francuska Polinezija, sjeverno do Japana, zatim južno do voda New South Walesa i Australija, zapadni  Atlantik: New Jersey, USA do  Brazila, istočni Atlantik: Fernando Poo, Kamerun, Liberija i otok Ascension; od  Senegala do Gvineje; Zelenortski otoci.  Zabilježena je za Sredozemno more'', navode dodajući kako je u Jadranskom moru primjerak ove vrste po prvi puta ulovljen i znanstveno potvrđen 16. lipnja 2022. godine.

''Odrasli mužjak, ukupne dužine 887 mm i težine 793,0 g, ulovljen je na pješčanom dnu na dubini od 10 m kod Grada (45,7015° Ν, 13,5030° E ) u Tršćanskom zaljevu, najsjevernijem dijelu Sredozemnog mora. Primjerak je ulovljen troslojnom mrežom siparom. Ovaj slučaj predstavlja primjer lesepsijske migracije'', navodi Gorgonija.hr.

Dodaju da kod ovih, kao i kod drugih morskih i suptropskih vrsta, topla klima pogoduje širenju i uspostavljanju populacija, a zbog zagrijavanja mora uslijed klimatskih promjena, ova i druge strane vrste mogle bi se širti na druga područja.

Također pozivaju građane da prijave sve strane vrste koje primijete.

Ranije smo pisali da od velike bijele psine preko meduza i raža pa do vatrenog crva - u Jadranskom moru živi niz životinja koje mogu biti opasne i trebali biste biti oprezni kada dođete u susret s njima.

Dr. sc. Neven Iveša, dipl. ing. biologije sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, za N1 je naveo s kojim se opasnim vrstama najčešće možemo susreti ako ljetujemo na Jadranu.

“Opasni organizmi koji obitavaju u Jadranu mogu se svrstati u nekoliko kategorija: organizmi koji posjeduju otrovne bodlje poput riba iz skupine paukovki i bodeljki, ribe koje posjeduju nazubljene i otrovne bodlje na bazi repa (golubovke i žutuge), ribe čiji je ugriz bolan (murine i ugori), ribe s krvnim toksinima (jeguljke) te ribe koje u visceralnoj šupljini nakupljaju iznimno opasan tetradotoksin kao npr. srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus)”, objasnio je Iveša.

Više možete pročitati u tekstu - Opasni stanovnici – Popis životinja kojih se trebate kloniti u Jadranu.

Kopirati
Drag cursor here to close