Novca nema, osim za Novu

Uoči Nove godine: Police s alkoholom i grickalicama poluprazne

Iako su građani BiH nezadovolnji cijenama namirnica u marketima zbog inflacije, police s alkoholom i grickalicama uoči proslave Nove godine su poluprazne.
Lifestyle / Hrana | 31. 12. 2022. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su građani BiH nezadovolnji cijenama namirnica u marketima zbog inflacije, police s alkoholom i grickalicama uoči proslave Nove godine su poluprazne.

U jednom od marketa u Sarajevu pogledajte poluprazne police za alkoholna pića i grickalice koje su poluprazne. Građani su pokupovali piće kako bi dočekali novogodišnje praznike, piše N1.

Inače, potrošačke cijene u BiH u studenom u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su porasle za 0,2 posto.

U studenom u odnosu na listopad ove godine, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,7 posto, namještaj i kućanski uređaji za 1,3 posto, zdravstvo za 0,3 posto, prevoz za 0,2 posto, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, restorani i hoteli za po 0,1 posto, te ostala dobra i usluge za 0,6 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Alkoholna pića i duhan u prosjeku su bili jeftiniji za 0,2 posto, odjeća i obuća za 0,4 posto i stanovanje i režijski izdaci za 1,3 posto. Na godišnjem nivou u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 16,3 posto. 

Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su poskupili za 24,5 posto, u studenom ove godine u odnosu na studeni lani, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 19,1 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 12,2 posto, zdravstvo za 2,2 posto, prevoz za 23,8 posto, komunikacije za 1,5 posto, rekreacija i kultura za 11,5 posto, obrazovanje za 2,4 posto, restorani i hoteli za 11 posto, te ostala dobra i usluge za 8,1 posto. Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća za 7,1 posto. 

Nedavno su ekonomski analitičari za N1 kazali da usljed energetske krize, inflacije, poskupljenja, građane i u narodnoj godini očekuje inflacija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close