Za prste polizati

Mostarske učenice Inela i Hana Turajlić oživljavaju tradicionalna jela Hercegovine: Isprobajte buraniju!

Inela i Hana Turajlić su sestre čija je baka često pripremala buraniju za koju ih vežu najljepše uspomene, te su uz pomoć Alekse Vukovića za NGO Nešto više pripremili ovaj hercegovački specijalitet.
Lifestyle / Hrana | 30. 03. 2024. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenice i učenici Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turistička škola Mostar u Konaku već godinama čuvaju od zaborava stara jela koja su se desetljećima unazad pripremala u Hercegovini.

A jedno od tih jela je i buranija, specijalitet od tikve čiji okus će zadovoljiti svačije nepce i čiji naziv će zbuniti sve one koji nisu iz Hercegovine.

Tikva je kultura bogata hranjivima i koja se može pripremiti na dosta načina. Pa ipak, danas nije toliko popularna iako svi znamo da je i ukusna i zdrava.

Inela i Hana Turajlić su sestre čija je baka često pripremala buraniju za koju ih vežu najljepše uspomene, te su uz pomoć Alekse Vukovića za NGO Nešto više pripremili ovaj hercegovački specijalitet.

Sam postupak pripreme buranije je jednostavan, ali ipak naša buranija nema okus kao bakina. Ona bi često pripremala buraniju kad bi radili u polju, pa tako umorni bi okrijepili burnijom prelivenom jogurtom.

"Iako sam kao mala gledala baku kako precizno tikvu reže na kockice koje su iste veličine, do dana današnjeg moje kockice ne ispadnu tako", kroz smijeh nam govori Hana.

- Baka bi prilikom pripreme dodavala sastojke onako po starinski i odokativno. U isjeckanu tikvu bi dodala malo brašna, trun soli, sve dobro izmiješala i stavila na vrelo ulje u pleh za pečenje. Otprilike 40-ak minuta na 200°C dok tikva ne porumeni. I sestra i ja bismo sa nestrpljenjem čekale da baka izvadi buraniju, pa da je probamo onako vrelu bez jogurta i saransaka (bijeli luk).

Hana kaže da su puno puta pravili buraniju, ali da ne ispadne ni blizu bakine. Ta je imala najljepši okus na svijetu, imala je ono nešto!

Recept:
1 tikva (srednje veličine)
200 g brašna
Jedan veliki jogurt ili domaće kiselo mlijeko
So
Ulje
Saransak (bijeli luk)

Da je zaista riječ o fenomenalnom jelu, uvjerili smo se na licu mjesta, u malom školskom restoranu gdje je buranija nestala za tren!

Kopirati
Drag cursor here to close