Možda ga već i imate

Trik za najsavršeniji pečeni odrezak

Sušene vrganje možete namočiti u toploj vodi kako biste ih rehidrirali i od njih napravili ukusne juhe, variva, gulaše i umake.
Lifestyle / Hrana | 15. 02. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sušeni vrganji sjajan su dodatak u bilo kojoj kuhinji. Njihov mesnati okus poboljšat će mnoga jela pa ne čudi što su čest sastojaka u brojnim receptima francuske i talijanske gastronomije.

Sušene vrganje možete namočiti u toploj vodi kako biste ih rehidrirali i od njih napravili ukusne juhe, variva, gulaše i umake. Svakako sačuvajte i vodu u kojoj su se sušeni vrganji namakali i iskoristite je kao temeljac od gljiva.

Sušene vrganje možete samljeti u fini prah kako biste dobili ukusan začin za mesna i povrtna jela. Prah od sušenih vrganja savršen je dodatak i suhe marinade za odreske koji će im podariti dodatnu dubinu okusa i slasnost.

Vrganje možete osušiti sami ili kupiti u supermarketima. Vrećica od 50 grama može se kupiti već po cijeni od 6,50 eura, prenosi Punkufer

Sastojci za suhu marinadu:

  • 15 g sušenih vrganja,
  • 1 čajna žličica sušenog ružmarina,
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu,
  • ½ čajne žličice soli,
  • ½ čajne žličice papra u prahu

Priprema suhe marinade:

  1. Sameljite sušene vrganje u prah u sjeckalici povrća.
  2. Pomiješajte vrganje u prahu s češnjakom, ružmarinom, soli i paprom.
  3. Dobivena začinska mješavina spremna je za korištenje, a njome možete marinirati 4 do 6 odrezaka. Ako je nećete odmah koristiti, stavite je u staklenku s poklopcem i ostavite na hladnom suhom mjestu najviše do otprilike mjesec dana.
  4. Odrezak izvadite iz hladnjaka i pustite da dosegne sobnu temperaturu. Posušite sav višak vlažnosti papirnatim ručnikom pa tek onda utrljajte začinsku mješavinu u obje strane odreska.
  5. Pustite da se meso marinira barem pola sata prije nego što ga ispečete na uobičajeni način. Dobar tek!
Kopirati
Drag cursor here to close