Recept

Tradicionalna talijanska uskrsna pita: Rapsodija okusa oduševit će vaše nepce

U Napulju i okolnim područjima ovo je jelo poznato i kao Pizza Rupiena odnosno punjena pizza, a dijelom je talijanske kuhinje još od 17. stoljeća.
Lifestyle / Hrana | 04. 04. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pizza Rustica poznata i kao talijanska uskrsna pita u Italiji se tradicionalno priprema uoči Uskrsa još od 17. stoljeća

Iako se zove Pizza Rustica, poslastica poznata i kao talijanska uskrsna pita zapravo s pizzom nema baš nikakve veze. Dapače, ovo jelo od prhkog tijesta bogato nadjevom sličnije je francuskom quicheu, a rapsodijom okusa oduševit će sve ljubitelje talijanske kuhinje i općenito mediteranske hrane, piše miss7.

Podrijetlom iz južnih regija Italije, točnije Kalabrije, Kampanije i Abruca, Pizzu Rusticu se tradicionalno uoči Uskrsa pripremalo na različite načine ovisno o regiji, gradu i obitelji, no ono što je svakom receptu zajedničko je prhko tijesto punjeno nadjevom od sira i jaja. U Napulju i okolnim područjima ovo je jelo poznato i kao Pizza Rupiena odnosno punjena pizza, a dijelom je talijanske kuhinje još od 17. stoljeća.

Iznimno jednostavna za pripremu, Pizza Rustica je jelo koje će zavoditi okusima sa svakim zalogajem, a sve zahvaljujući nadjevu u koji se nerijetko dodaju razne namirnice poput povrća, suhomesnatih proizvoda i začina.

Tradicionalno se za izradu ove pite koristi sir koji u Italiji zovu formaggio fresca, a koji je u ostatku svijeta poznat i kao basket cheese, a mogli bismo ga opisati kao nešto između mozzarelle i ricotte. Budući da ga izvan Italije nije toliko jednostavno pronaći, dobra je vijest to se može koristiti i neke druge vrste polumekanih i blagih sireva poput mozzarelle, ricotte, grčkog feta sira, kozjeg ili svježeg kremastog sira. A evo i kako pripremiti ovo jednostavno i super ukusno jelo.

Sastojci

Tijesto:

400 grama brašna za prhka tijesta
1 velika žlica soli
225 grama ohlađenog maslaca
velikih žlica hladne vode
1 jaje

Nadjev:

300 grama sira po izboru
2 veća jaja
1 mala žličica soli
malo muškatnog oraščića
papar
30 grama ribanog grana padana
200 grama šunke, pršuta ili kobasice
nekoliko cherry rajčica
200 grama ostalog povrća po izboru (špinat, brokula, cvjetača...)

Priprema:

1. Prvi je korak zamijesiti tijesto, ručno ili samostojećim mikserom. Pomiješa se brašno i sol te im se doda maslac, a zatim i jaje i hladna voda. Izrađeno tijesto dijeli se na dva dijela (jedan dio treba biti malo veći) te ih se zamota u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.

2. Dok se tijesto hladi, priprema se nadjev, u zdjeli miješajući sir, jaja i začine te dodajući im sve ostale sastojke koje želimo koristiti.

3. Pizza Rustica peče se u kalupu za tortu promjera 20 cm, obloženom papirom za pečenje. Veći dio tijesta potrebno je na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug promjera oko 40 cm, a zatim ga prebaciti u kalup za pečenje, oblikujući 'košaricu' s rubovima uzdignutima uz kalup za pečenje.

4. Tijesto na dnu se lagano izbode vilicom, a zatim se prekriva nadjevom, dodajući prepolovljene cherry rajčice na sami vrh.

5. Drugi dio tijesta izvadimo iz hladnjaka i razvaljamo u krug promjera 25 cm, a zatim njime prekrijemo nadjev, prstima spajajući gornji i donji dio tijesta uz stijenke kalupa. Tijesto se za kraj premaže umućenim jajetom, a oštrim se nožem zareže križ u samoj sredini.

6. Pitu se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 1 sat i 20 minuta, a kada je gotova, izvadi ju se iz kalupa i ostavi na rešetki da se ohladi.

Pita je spremna za jelo nakon otprilike pola sata, a ukoliko se ne pojede cijela, može ju se pohraniti u posudi u hladnjaku do 5 dana. Važno je samo da se potpuno ohladi prije nego ju se pohrani, a kada ju ponovno želimo jesti, možemo je ponovno podgrijati. Pitu je moguće i zamrznuti nakon što se u potpunosti ohladi, a u hermetički zatvorenoj posudi za zamrzavanje ostat će svježa do mjesec dana. Prije ponovnog zagrijavanja potrebno ju je odmrznuti u hladnjaku preko noći.

Kopirati
Drag cursor here to close