Ukusno

Dva brza i fina recepta za Uskrs

Punjena jaja neizostavna su uskršnja delicija. U nastavku ti donosimo dva jednostavna recepta za punjena jaja koje ćeš pripremiti u tren oka!
Lifestyle / Hrana | 23. 03. 2024. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog Uskrsa pripremi punjena jaja koja će svojom bojom i okusima oduševite sve ukućane. U nastavku ti donosimo recepte za jaja punjena nadjevom od hrena, maslaca i majoneze te za jaja punjena slaninom i majonezom. Priprema je zaista jednostavna i neće ti oduzeti mnogo vremena.

Kako napraviti punjena jaja?

Kako bi se što manje namučila s guljenjem tvrdo kuhanih jaja, najbolje je uzeti ona koja su stara nekoliko dana. Tijekom kuhanja u vodu dodaj žlicu octa, a kad su gotova, ubaci ih u ledeno hladnu vodu. Time ćeš izbjeći stvaranje zelenog obruba oko žumanjka. Ako se želiš poigrati s bojom, kuhana jaja možeš ubaciti u staklenku od cikle s tekućinom i ostaviti ih 2 sata kako bi poprimila lijepu crvenu boju.

Nadjev za punjena jaja

Obožavamo jaja upravo zbog raspona mogućnosti za pripremu i stalne dostupnosti. Vizualno su primamljiva, i vrlo praktična za posluživanje na blagdanskom stolu. 

Jaja se najčešće pune s hrenom, šunkom, majonezom, senfom, svježim sirom ili tunom. Ukusna je i kombinacija senfa, kiselog vrhnja, vlasca, šunke i začina. Ako želiš pripremiti nešto pikantniju varijantu, u smjesu svakako dodaj nešto ljuto, poput svježih ljutih papričica ili pak mljevenu crvenu papriku. 

Punjena jaja s hrenom 

Punjena jaja s hrenom 

Sastojci za 4 porcije:

6 jaja

60 g maslaca 

2 žlice majoneze 

1 - 2 žlice hrena 

pola žlice soka od limuna 

sol,

papar 

vlasac,

mladi luk

Priprema:

Jaja kuhaj u posoljenoj vodi osam minuta, ohladi i oguli. 

Prereži na pola. Izvadi žumanjak i protisni kroz cjedilo.  Dodaj na sobnoj temperaturi omekšali maslac, hren, majonezu, sok limuna, sol i papar. Sve zajedno pjenjačom umutite u kremastu smjesu.  

Smjesu stavi na 10 minuta u hladnjak, potom u vrećicu za ukrašavanje, napuni polovice jaja.  Malo smjese ostavi za serviranje. Ukrasite mladim lukom i vlascem.

Punjena jaja s majonezom i šunkom

Punjena jaja s majonezom i šunkom

Ova verzija ima samo pet sastojaka i priprema traje 40 minuta, a rezultat su 24 slasna zalogaja.

Sastojci: 

12 jaja 

3 žlice majoneze 

6 šnite slanine (ili šunke)

 2 žlice naribanog sira

1 žlica senfa  

Priprema: 

Stavi jaja u hladnu vodu i kuhaj ih 8 do 10 minuta. Ostavi ih u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim ih dobro ohladi pod mlazom hladne vode. 

Slaninu prepeci na tavici dok ne postane hrskava i narežite je na male komadiće. Ako koristiš šunku, nareži ju na male komadiće, a zatim izmiješaj s preostalim sastojcima za nadjev. Oguli jaja, prerežite ih na pola po duljini i pažljivo izvadi žutanjak.

Žutanjke pomiješaj s majonezom, slaninom, sirom i senfom.  Napunite jaja i serviraj ohlađeno.

Kopirati
Drag cursor here to close